Poslovni Dnevnik

Freeport prodao istraživan­je bakra

Amerikanci za udio u vlasništvu dobili 262 mil. $

-

Dosad je pronađeno 65 milijuna tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 posto po toni

Američka rudarska kompanija Freeport McMoran prodala je za 262,5 milijuna dolara tvrtki Lundin Mining, sa sjedištem u Torontu, svoj udio u vlasništvu istraživan­ja u području Čukaru Peki, kod Bora, u Srbiji, gdje su utvrđeni početni resursi od 1,7 milijuna tona bakra i 98 tona zlata.

U ispitivani­m ležištima Freeporta i Reservoir Mineralsa u okolini Bora dosad je otkriveno 65 milijuna tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni. Na dubini od 558 do 559 metra od površine zemlje otkriven je i resurs od 25,7 posto bakra i 50,3 grama po toni zlata, što je najbogatij­a bušotina ikada pronađena.

U rudnicima iz sastava RTB Bor trenutno se eksploatir­a ruda s najviše 0,4 posto bakra. Za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobiveno je pet milijuna tona bakra i gotovo 160 tona zlata.

Iz Freeporta, koji je u istraživan­ja okoline Bora investirao oko 60 milijuna dolara, nisu se oglasili u povodu ove transakcij­e. Međutim, pretpostav­lja se da su Amerikanci morali prodati istraživan­ja u Boru kako bi pokrili gubitke u ostalim rudnicima, koje imaju na pet koninenata, da bi pokrili barem dio troškova nastalih zbog naglog pada cijena metala na svjetskoj burzi. Kompanija Lundin u svom sastavu ima sedam rudnika bakra i zlata u Kongu, Rusiji, Švedskoj, Irskoj, Španjolsko­j, Portugalu i Čileu.

 ?? PD ?? Za 110 godina u Boru je dobiveno 5 mil. tona bakra i 160 tona zlata
PD Za 110 godina u Boru je dobiveno 5 mil. tona bakra i 160 tona zlata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia