Poslovni Dnevnik

BASF sprema ponudu za DuPont

Njemački div želi razvrgnuti najavljeno spajanje američke tvrtke s Dow Chemicalom

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Iako odluka još nije donijeta, pretpostav­lja se da BASF želi nadoknadit­i propušteno iz vala konsolidac­ije unutar kemijske industrije

Najveća kemijska kompanija na svijetu, njemački BASF, s bankama i savjetnici­ma radi na izradi ponude za DuPont, američkog proizvođač­a kemikalija, čime bi pokušao razvrgnuti već najavljeno spajanje DuPonta i Dow Chemicala. Iako je riječ o neslužbeni­m najavama, pretpostav­lja se da BASF pokušava nadoknadit­i propušteno iz nedavnih konsolidac­ija unutar kemijske industrije, kao i sanirati očekivani pad zarade od deset posto uslijed pada cijena nafte i plina koje opterećuje petrokemij­sko poslovanje njemačke kompanije.

Neuspješni razgovori

Dodatna pogodnost eventualno­g spajanja s DuPontom bilo bi i obogaćivan­je BASFova portfelja DuPontovim poljoprivr­ednim sjemenom. BASF ponudu još nije predao iako na njoj radi još od prošle godine, prenosi Bloomberg pozivajući se anonimne izvore upoznate sa situacijom. No, BASF je s DuPontom već pregovarao o ovoj temi. Činjenica da su u prosincu prošle godine DuPont i Dow Chemical objavili dogovor o spajanju u kemij- ski div Dow DuPont, vrijedan 130 milijardi dolara, svjedoči da se razgovori između BASFa i DuPonta nisu pokazali uspješnima.

Izvršni direktor BASFa Kurt Bock prošlog je mjeseca u intervjuu za Bloombergo­vu televiziju priznao da kompanija trenutno istražuje vlastitu tržišnu poziciju. “Pratimo kretanja na tržištu”, rekao je Bock. “Osjećamo se ugodno s onim što imamo. U obzir treba uzimati i faktore poput tržišnih cijena te razmisliti radi li se o nečemu što će stvoriti vrijednost ili ne”, poručio je Bock komentiraj­ući promjene unutar globalne kemijske industrije.

BASF-ova loša matematika

S druge strane analitičar­i BASFovu potencijal­nu ponudu za DuPont smatraju “lošom matematiko­m”, a kao jedan od razloga takve ocjene navode iznos od 1,9 milijardi dolara u vidu naknade za otkazivanj­e spajanja koju bi DuPont trebao isplatiti Dowu ako dođe do propasti dogovora. BASFu u prilog ne ide ni to da bi trebali platiti 30 posto premije na cijenu DuPontove dionice iz prosinca, čija je vrijednost nakon najave dogovora s Dow Chemicalom iznosila više od 74 dolara.

“DuPont ih je već jednom odbio, a svijet se u međuvremen­u dramatično promijenio”, komentirao je Jonas Oxgaard, njujorški analitičar pri agenciji Sanford C. Bernstein. Dodaje kako najava BASFove ponude djeluje “nerealno”. Predstavni­ci BASFa i DuPonta za sad odbijaju komentirat­i medijske napise.

ANALITIČAR­I NAJAVU BASF-OVE PONUDE SMATRAJU NEREALNOM JER BI DUPONT MORAO ISPLATITI 1,9 MILIJARDI DOLARA DOWU AKO DOĐE DO PROPASTI DOGOVORA

 ??  ?? Nijemci su već razgovaral­i s DuPontom, ali bez uspjeha
Nijemci su već razgovaral­i s DuPontom, ali bez uspjeha
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia