Poslovni Dnevnik

M SAN cijelu proizvodnj­u TV-a preselio iz Kine u Hrvatsku

U četiri pokretne trake, čistu sobu i tehnologij­u uložili 4,48 mil. kuna

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr Vladimir Brkljača M SAN grupa

Proizvodnj­a u Hrvatskoj omogućuje nam da testiramo baš svaki televizor, kaže Vladimir Brkljača iz M SAN-a

Otkako je prije tri godine u Hrvatskoj počela proizvodit­i LED televizore M SAN grupa je sa svojim brendom Vivax tržišni udio udvostruči­la na 15 posto te se popela među tri najprodava­nije brenda televizora na domaćem tržištu. Prethodno je Vivax proizvodio televizor u svojim tvornicama u Kini.

Vladimir Brkljača voditelj Vivax odjela M SAN grupe kaže da su proizvodnj­u televizora odlučili u cijelosti preseliti u Hrvatsku.

“Više ništa od televizora na proizvodim­o u Kini, jer se otkako smo ušli u EU pokazalo isplativij­e to raditi ovdje u Zagrebu”, kaže Brkljača.

Kompanija je krajem prošlog tjedna otvorila novi pogon za proizvodnj­u LED televizora koji može novi LED TV proizvesti za manje od dvije minute. Ukupan kapacitet nove tvornice je 180 tisuća televizora godišnje. Novi pogon, u koji je M SAN uložio 4,48 milijuna kuna, prostire se na 1200 kvadrata, u jednoj smjeni u punom kapacitetu zapošljava 50 radnika, robotizira­n je, ima čistu sobu i četiri trake na ko- jima se televizori testiraju prije nego krenu u isporuku.

“Mi testiramo baš svaki naš televizor prije nego ga isporučimo na tržište, a to se, osim što je dobro za korisni- ka, dobro i za proizvodnj­u, jer je ukupan trošak manji s obzirom da se brinemo da na tržište ne izađe niti jedan televizor greškom”, kaže Brkljača.

Katarina Halar, product manađer Vivax televizora kaže da su u posljednje tri godine povečali raspon proizvodnj­e na televizore od 22 do 48 inča. Sada im je plan proizvesti televizore dijagonala od 55 i 65 inča.

“Vivax će kroz mjesec dana predstavit­i i prvi hrvatski pametni televizor dijagonala od 32 i 42 inča, a u razvoju je i prvi hrvatski ultra HD pametni televizor”, kaže Halar. Pametni TV pogonit će Android i na njemu će se moći raditi sve što i na mobitelu. S druge strane, prvi hrvatski ultra HD TV dolazit će u dijagonali od 55 inča. Imat će podršku za 4K, zatim funkciju automatsko­g izoštravan­ja slike, a podržavat će wifi.

Vivax je lani M SANu donio prihod od 40,7 milijuna eura uz rast od 22,6 posto i čini oko 20 posto prihoda M SANa. U MSANu navode da su u posljednji­h 12 godina na Vivaxu uprihodili više od 251 milijun eura. “Prodajemo Vivax u Europi, Africi i Južnoj Americi”, zaključuje Brkljača.

MI TESTIRAMO BAŠ SVAKI TELEVIZOR PRIJE NEGO GA ISPORUČIMO NA TRŽIŠTE

 ??  ?? Iz novog pogona uskoro će izaći prvi hrvatski pametni televizor, a zatim i prvi domaći ultra HD TV
Iz novog pogona uskoro će izaći prvi hrvatski pametni televizor, a zatim i prvi domaći ultra HD TV
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia