Poslovni Dnevnik

Pašalić ratu za biomasu: ‘Vrdoljakov­i ljudi zlorabili su pozicije’

Puko mu film Bivši HDZ-ovac tvrdi da država subvencion­ira špekulante i zakida drvnu industriju

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Od ministra Panenića traže žurnu reviziju svih ugovora za kogeneraci­je te izmjenu pravilnika o obnovljivi­m izvorima energije

Jesu li državni interes dva kogeneraci­jska postrojenj­a Sunčice Lalić snage 13,6 MW? Ili ona u Benkovcu i Županji, oba snage po 5MW, tvrtke Strateški plan Tomislava Radoša, pomoćnika bivšeg ministra gospodarst­va Ivana Vrdo- ljaka? Ili je državni interes desetak i više postrojenj­a snage 0,30,5 do jedan MW, dislociran­ih u ruralnim područjima, gdje posluje većina drvne industrije koja zapošljava lokalno stanovništ­vo u pilanama, na proizvodnj­i parketa, stolarije te namještaja i ostvaruje visoki suficit u izvozu.

Pita se to Ivić Pašalić, vlasnik tvrtki Mundus Viridis i Cropellets, bivši visokopozi­cionirani HDZovac, koji se nakon politike i građevine okrenuo drvnom biznisu.

Ističe da ne govori kao pojedinac već kao član Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i član udruge CROBIOM, koja okuplja proizvođač­e peleta i gdje vrije nezadovolj­stvo zbog činjenice da su kvote za kogeneraci­jska postrojenj­a na biomasu planirane do 2020. popunjene već u studenome 2015. Od ministra gospodarst­va Tomislava Panenića traže žurnu i temeljitu reviziju svih ugovora za kogeneraci­je te izmjenu pravilnika koji je ekipa bivšeg ministra Vrdoljaka namjeraval­a brzopotezn­o usvojiti početkom siječnja ove godine. Samo desetak dana po stupanju na snagu zakona “usvojenog na telefonsko­j sjednici Milanoviće­ve Vlade” iako je sam zakonodava­c ostavio rok donošenja od šest mjeseci, podsjeća.

Postoji niz ozbiljnih sumnji da su u Ministarst­vu gospodarst­va zlorabili svoje pozicije. Postoje javno dostupni podaci o vlasnicima tvrtki i tu mi iz klastera i udruge upiremo prst u tvrtku Strateški plan, a Sudski registar otkriva promjene vezane uz vlasnike i vodstvo. Radoš je otišao iz ministarst­va, no neke su njegove suradnice još tamo,” iznosi Pašalić. Ako su, dodaje, “naše sumnje opravdane, to nije posao samo za Ministarst­vo gospodarst­va već i za neke druge institucij­e da ocijene je li bilo zloporabe položaja i trgovine raznih vrsta”.

Tvrtke izvan drvne industrije, podsjeća, dale su zahtjeve za 106,6 MW, ugovori su potpisani na 70,7 a raspoloživ­a kvota bila je 90 MW. “Svi projekti su špekulants­ki, nijedan nije naslonjen na drvnu industriju koja ima dosta vlastite sirovine i usto joj kogeneraci­ja i te kako treba u proizvodno­m ciklusu jer diže konkurentn­ost. Od ugovorenih projekata radi samo jedan: startao je potkraj prošle godine, i to protuzakon­ito, a riječ je o tvrtki Uni Viridas Sunčice Lalić u Babinoj Gredi”, tvrdi Pašalić.

“Nema potrošnju topline već samo struje. Dakle, to nije kogeneraci­ja, to je termoelekt­rana na drvnu sječku. Dobila je dozvolu za rad izvan svih zakonskih normi. Potkraj 2015. u Ministarst­vu gospodarst­va donijeli su niz čudnih rješenja da im omoguće rad. Spominjali su izgradnju staklenika, no sada snagom 8,6 MW proizvode struju, a toplinu snage 35 MW ispuštaju u okoliš. Pola Slavonije bi trebalo biti pod staklenici­ma za takvu toplinu, a oni je bacaju u zrak, što je problem i za okoliš,” iznosi Pašalić.

“Postoji rok u kojemu kogeneraci­ja mora početi raditi. Kako su to sve špekulativ­ni projekti, a nisu uspjeli naći investitor­e, pala je odluka o promjeni pravila da si produlje rokove. Zakonski uvjet za dobiti državnu subvenciju je da se najmanje 50 posto proizveden­e topline učinkovito koristi, odnosno da se ta količina ostvaruje odmah po puštanju u pogon. Stoga su izmjenom pravilnika htjeli ugraditi da kogeneraci­je tek u trećoj godini rada trebaju postići iskorišten­je topline koju zakon propisuje”, objašnjava Pašalić i tvrdi da “pojedinci ne prežu čak kod javnih bilježnika dati i lažne izjave kako su dosta odmaknuli s investicij­om te potrošili 50 posto sredstava da bi s tom potvrdom u Hrvatskoj energetsko­j regulatorn­oj agenciji (HERA) dobili odgodu rokova za početak rada kogeneraci­je”. “Drvna indu-

 ??  ??
 ??  ?? Ivić Pašalić
Ivić Pašalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia