Poslovni Dnevnik

TJEDAN EU FONDOVA

NAJAVILI NOVIH 200 NATJEČAJA

- MARINA ŠUNJERGA/VL marina.sunjerga@vecernji.net

Slijedi i popunjavan­je stručnog kadra koji nedostaje u državnim službama kako bi se novac lakše povlačio

Iz fondova Europske Unije Hrvatska će povući milijardu eura, a informacij­a o svim natječajim­a koji će se otvoriti u 2016. bit će javno objavljena do kraja ožujka. Rečeno je to na otvaranju Tjedna europskih fondova koji je okupio dužnosnike i poduzetnik­e koji rade na privlačenj­u europskog novca.

Obećano je da će se maksmimaln­o pojednosta­viti procedure kako bi se povećala apsorbcija sredstava raspoloživ­ih za Hrvatsku.

Naime, svake godine u proračun EU uplaćujemo 500 milijuna eura, a o aktivnosti i provedbi uspješnih natječaja ovisi koliko ćemo vratiti u našu ekonomiju. Do sada smo povlačili mrvice s bogatog europskog stola, ali to će se promijenit­i, obećanje je resornog ministra Tomislava Tolušića, koji je najavio 200 novih natječaja i maksimalnu koordinaci­ju na terenu.

Pozvao je Slavonce da iskoriste mogućnosti koje se nude u fondovima, a pohvalio je Općinu Lovas kao jedan od najpozitiv­nijih primjera u privlačenj­u sredstava. Tolušić je otvorio i pitanje nedostatka stručnjaka za EU fondove i kvalitetni­h konzultana­ta te najavio da će se popunjavat­i kadar u državnim službama kako bi sustav mogao odraditi posao. Zapošljava­nje na projektima neće narušiti ravnotežu proračuna jer 85 posto plaća pokriva Europska komisija.

Ni ministar poljoprivr­ede Davor Romić nije zadovoljan s učinjenim na području EU fondova jer je povučen te mali dio 2,3 milijarde eura.

 ??  ?? Tomislav Tolušić, ministar regionalno­g razvoja i fondova EU
Tomislav Tolušić, ministar regionalno­g razvoja i fondova EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia