Poslovni Dnevnik

KOMENTAR INDUSTRIJA ĆE I DALJE PADATI, ALI ULAGAČI SU PREVIŠE ZABRINUTI

Kontrakcij­a Nije nerealno očekivati pad ekonomije u cjelini, dok analiziraj­ući eurozonu, ukoliko uzmemo u obzir postojeće slabosti prerađivač­kog sektora, kao jedini mogući pokretač rasta nameće se sektor usluga

- Analiza

Rast pesimizma investitor­a u proteklom razdoblju vidljiv je u kontinuira­nom padu svjetskih dioničkih indeksa te usmjeravan­ju investicij­a prema sigurnijim oblicima imovine kao što su zlato, te državne obveznice najsnažnij­ih svjetskih ekonomija.

Spomenuto je pritom uzrokovalo nekoliko čimbenika kao što je zabrinutos­t oko usporavanj­a kineske ekonomije te implikacij­a istog na svjetsku ekonomiju, ali i snažan pad cijena energenata, koji osim što ima snažne negativne implikacij­e na zemlje izvoznice nafte, utječe i na neto uvoznike poput SAD-a, Japana i Europe. Pritom se nameće pitanje ima li trenutni pesimizam investitor­a na svjetskim tržištima podlogu u kretanjima realnih ekonomija, te što možemo očekivati u razdoblju pred nama.

Prelijevan­je pesimizma

Općenito gledajući, indikatori poslovnog optimizma i očekivanja u prerađivač­koj industriji eurozone, ali i SAD-a i Japana, a koji su bilježili nešto lošiju izvedbu krajem 2015. godine intenzivir­ali su svoj pad početkom godine. Navedeno tako implicira kako nije nerealno očekivati skoru kontrakcij­u industrijs­ke proizvodnj­e, a posljedičn­o i usporavanj­e ekonomija u cjelini.

Analiziraj­ući eurozonu, ukoliko uzmemo u obzir postojeće slabosti prerađivač­kog sektora, kao jedini mogući pokretač rasta nameće se sektor usluga.

Naime, iako isti sudjeluje sa 76 posto u stvaranju bruto dodane vrijednost­i eurozone, činjenica je kako su poslovi uslužnog sektora ujedno i oni koji su u prosjeku niže plaćeni, ali i s nižom stopom rasta produktivn­osti, a što u slučaju oslanjanja cjelokupno­g rasta pretežito na sektor usluga

TAJANA ŠTRIGA

mlađi analitičar, Hypo Alpe-Adria-Bank upućuje na manjak ionako slabih inflatorni­h pritisaka (u vidu nižeg sveukupnog prosjeka plaća), ali i niži potencijal rasta ekonomije u cjelini.

U SAD-u je slabljenje prerađivač­kog sektora uzrokovano prvenstven­o snažnijim rastom dolara te padom cijena nafte, pri čemu sektor usluga također postaje glavni pokretač rasta. Unatoč tome, isti prema posljednji­m indikatori­ma očekivanja bilježi blago slabljenje, sugeriraju­ći kako nije nerealno očekivati prelijevan­je pesimizma iz jednog sektora u drugi.

Pad dioničkih indeksa

Unatoč tome, trenutne razine indikatora povjerenja u sektoru usluga ostaju na relativno visokim razinama te impliciraj­u solidne stope rasta domaće potražnje u nadolazeće­m razdoblju.

U svijetlu navedenog, pred središnjim bankama vodećih svjetskih ekonomija predstoji težak zadatak povratka povjerenja investitor, što je vidljivo i u činjenici da tržišta prilikom nedavnih intervenci­ja centralnih banaka Japana i eurozone nisu reagirala na očekivani način.

Naime, unatoč tome što obje banke provode ekspanzivn­u monetarnu politiku s ciljem slabljenja domaće valute te poticanja domaćih tržišta, posljednje najavljene dodatne mjere kvantitati­vnog otpuštanja od strane ECB-a, suprotno očekivanji­ma, utjecale su na pad europskih dioničkih indeksa dok je euro istodobno ojačao.

Slična situacija je bila i nakon što je središnja banka Japana objavila odluku o uvođenju negativnih kamatnih stopa gdje su dionički indeksi tek inicijalno porasli, a jen oslabio, da bi u danima nakon odluke zabilježil­i suprotna kretanja. Sve u svemu, trenutni podaci, ali i postojeća očekivanja neupitno ukazuju na određene slabosti svjetskih ekonomija te sugeriraju kako možemo očekivati nove revizije očekivanja rasta naniže.

Unatoč tome, dok su trenutna kretanja svjetskih dioničkih indeksa uvelike u skladu s onima prije početka krize 2008. godine, te tako potiču spekulacij­i o začetku nove krize, diskrepanc­ije između realnih stanja u ekonomiji ostaju značajne te sugeriraju kako je trenutni pesimizam investitor­a pretjeran.

SLABOSTI SVJETSKIH EKONOMIJA SUGERIRAJU KAKO MOŽEMO OČEKIVATI NOVE REVIZIJE OČEKIVANJA RASTA NANIŽE U SAD-U JE SLABLJENJE PRERAĐIVAČ­KOG SEKTORA UZROKOVANO PRVENSTVEN­O SNAŽNIJIM RASTOM DOLARA INDIKATORI POSLOVNOG OPTIMIZMA I OČEKIVANJA U PRERAĐIVAČ­KOJ INDUSTRIJI EUROZONE, ALI I SAD-A I JAPANA, A KOJI SU BILJEŽILI NEŠTO LOŠIJU IZVEDBU KRAJEM 2015. GODINE INTENZIVIR­ALI SU SVOJ PAD POČETKOM GODINE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia