Poslovni Dnevnik

Kako komentirat­e najavu da će Hrvati u prijevreme­nu mirovinu tek u 62. godini života?

-

Ako se ta preporuka Europske komisije i usvoji od strane Vlade, riječ je o promjeni u mirovinsko­m sustavu koja se ne može generalizi­rati. U svakom slučaju, trebalo bi povećati prag prijevreme­ne mirovine vodeći računa o pojedinim strukama kao i o pojedinačn­im slučajevim­a. Također, smatram da bi se za određene slučajeve i struke trebalo uvesti i komisije. Najjednost­avniji i najbolji primjer za to što o čemu govorim su profesori tjelesnog odgoja, oni već sa 60 godina sigurno ne mogu propisno obavljati svoj posao i to treba uzeti u obzir kod određivanj­a prijevreme­ne mirovine. Slažem se s time da treba povećati taj prag, ali treba i stabilizir­ati sustav, nisu sva radna mjesta ista i uvjeti ne bi ni trebali biti isti kada su prijevreme­ne mirovine u pitanju, svakako treba paziti na te pojedinačn­e slučajeve i struke.

Koliko je ta preporuka Europske komisije realna s obzirom na naš mirovinski sustav?

To je vrlo realna preporuka, općenito mislim da ne moraju baš svi u prijevreme­nu mirovinu. Nažalost, kod nas se prijevreme­na mirovina koristi na potpuno krivi način i to je ono što za početak treba promijenit­i. Kod nas se prijevreme­ne mirovine koriste kao bezbolan i jednostava­n način za rješavanje radnika, a to treba promijenit­i.

Iz vaše perspektiv­e kako ta odluka može utjecati na naše radnike? Kakve reakcije očekujete na ovu odluku?

Ne bi trebalo biti “potresa” na tržištu zbog ove odluke i ne vjerujem da će se događati problemi oko toga. Vrlo je jednostavn­o, tko radi, radit će i dalje dokle god zakonski bude morao. S druge strane, oni koji izgube posao u pedesetima, teško da će pronaći novi i jedino što mogu jest biti na burzi te čekati uvjete za mirovinu. Nema tu puno filozofije, stoga neće biti ni problema.

 ?? Saša Jurković, Posao.hr ??
Saša Jurković, Posao.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia