Poslovni Dnevnik

Burberry sprema obranu od neprijatel­jskog preuzimanj­a

Nepoznati ulagač kupuje dionice britanskog modnog brenda

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Crni vitez pred vratima Nepoznati ulagač kupuje dionice britanskog modnog brenda

Burberry nije uspio otkriti ime tajnovitog kupca, pa je zatražio od banaka pripremu strategije obrane od preuzimanj­a

Vodstvo najpoznati­jeg britanskog modnog brenda Burberry je na nogama uslijed prijetnje neprijatel­jskog preuzimanj­a od tajnovitog kupca. Prema tvrdnjama britanskih medija, “nepoznat netko” na burzi je već kupio pet posto udjela u kompaniji.

Podatak je popalio svjetla za uzbunu u Upravi Burberrya koja je zatražila od banke HSBC da joj otkrije ime klijenta koji je u toj banci otvorio skrbnički račun na kojem su dionice. Kako je banka odbila taj zahtjev, Uprava se navodno obratila bankarima koji financijsk­i prate kompaniju da joj pomognu u kreiranju obrambene strategije za moguće neprijatel­jsko preuzimanj­e.

Skok cijene

Vijest o obrani od preuzimanj­a potaknula je interes ostalih ulagača, pa je dionica Burberrya u utorak skočila pet posto na 14,3 funte čime je tržišna kapitaliza­cija prešla devet milijardi dolara. Inače, u posljednji­h godinu dana dionica je srezana za više od tredjelo ćine zbog globalnog pada potražnje za luksuznom robom, posebice na azijskom tržištu.

Kupuje li LVMH?

Analitičar­i ocjenjuju kako bi se iza kupnje udjela mogao skrivati “vječni rival” Louis Vuitton Moët Hennessy ili skupina investicij­skih fondova.

Takav zaključak izvlače iz činjenice da kupac i dalje nije identifici­ran, unatoč velikom udjelu. Naime, britanska regulativa zahtijeva da svaki dioničar s više od tri posto udjela objavi svoj identitet. Međutim, to ne vrijedi za institucio­nalne ulagače koji mogu ostati skriveni sve do praga od pet posto. U slučaju da ponuda za preuzimanj­e bude objavljena, Burberryev­a dionica bi mogla vrijediti 18 funti, ocjenjuju analitičar­i Macquariea.

Osim toga, Burberry je među modnim kompanijam­a laka meta, smatra Daniele Gianera iz Macquariea. “Burberry je jedan od rijetkih modnih brendova bez obiteljski­h interesa i stoga je lakša meta za preuzimanj­e”, kaže Gianera za Financial Times.

BURBERRY JE JEDNA OD RIJETKIH MODNIH KOMPANIJA BEZ OBITELJSKI­H INTERESA I STOGA JE LAKŠA META ZA PREUZIMANJ­E, OCJENJUJU ANALITIČAR­I MACQUARIEA

 ?? REUTERS ?? U slučaju preuzimanj­a dionica bi mogla vrijediti 28 posto više
REUTERS U slučaju preuzimanj­a dionica bi mogla vrijediti 28 posto više

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia