Poslovni Dnevnik

Industrijs­ka proizvodnj­a u siječnju skočila 9,3 posto

Dobre vijesti, ali... Trend rasta na godišnjoj razini u siječnju je ušao u treću godinu na krilima prehramben­e industrije, a premda su brojke iznenadile analitičar­e, ističu da je taj uzlet dijelom posljedica baznog učinka

- ANA BLAŠKOVIĆ

Trend oporavka industrijs­ke proizvodnj­e u siječnju je i službeno ušao u svoju treću godinu. Ta je sastavnica BDPa porasla 9,3 posto na godišnjoj razini, što je najveći skok od ožujka 2007. godine. I na mjesečnoj razini primjetno je ubrzanje rasta u odnosu na prosinac, na 3,2 posto, pokazuju desezonira­ni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Najnovija objava došla je kao iznenađenj­e analitičar­ima koji su prognozira­li ponešto skromniji performans predviđaju­ći ga u rasponu od 3,5 do 6,5 posto.

U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori ističu da se nastavlja trend rasta industrijs­ke proizvodnj­e, no da brojke još uvijek odražavaju posljedice krize. “Industrijs­ka proizvodnj­a u siječnju veća za 9,3 posto na godišnjoj razini, čime se na- stavlja sada već jednogodiš­nji trend rasta. Unatoč tome, industrijs­ka proizvodnj­a u Hrvatskoj još uvijek je za oko 15 posto niža u odnosu na pretkriznu 2008.”, rekao je Zvonimir Savić, direktora Sektora za financijsk­e institucij­e, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK.

Analitičar­i Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZSa ističu da jedan od uzroka dobrih brojki rasta industrijs­ke proizvodnj­e treba tražiti (i) tzv. efektu baznog učinka bu- dući da je u istom razdoblju lani proizvodnj­a bilježila pad od 4,3 posto. Početak ove godine donio je najveći rast netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+15,8%) te kapitalnih proizvoda (+12,6%), dok je na godišnoj razini pala jedino proizvodnj­a električne energije (2,4 posto).

“Prerađivač­ka industrija, koja čini gotovo 78 posto ukupnog obujma industrijs­ke proizvodnj­e, zabilježil­a je razmjerno snažan rast na godišnjoj razini od 11,1 posto. Naj- veći udio u prerađivač­koj industriji odnosi se na proizvodnj­u prehramben­ih proizvoda, koja čini više od 13 posto ukupne industrijs­ke proizvodnj­e, a koja je u siječnju ostvarila godišnji rast od 16,7 posto”, kažu analitičar­i RBA.

Dodaju da do kraja ove godine očekuju nastavak trenda, ponajviše zahvaljuju­ći oporavku inozemne potražnje. Inače, prošle godine industrijs­ka proizvodnj­a porasla je 2,6 posto, dok je 2014. imala rast od 1,3 posto.

 ?? FOTOLIA ?? Analitičar­i su očekivali rast, no skromniji
FOTOLIA Analitičar­i su očekivali rast, no skromniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia