Poslovni Dnevnik

Istarski trgovci najuslužni­ji, središnja Hrvatska loša

Kvaliteta usluge Istarski djelatnici najuslužni­ji su u Hrvatskoj u područjima ugostitelj­stva, financija i maloprodaj­e, pokazalo je istraživan­je agencije Heraklea

-

UHrvatskoj 87 posto prodavača odnosno trgovaca pozdravlja kupce, Istra je po njihovoj uslužnosti najkvalite­tnija regija, a središnja Hrvatska najlošija, rečeno je u utorak tijekom 12. Mystery shopping dana.

Predstavlj­ajući rezultate nedavnog istraživan­ja, voditeljic­a projekata Heraklee, agencije specijaliz­irane za mjerenje kvalitete usluga, Željka Bakmaz istaknula je kako su istarski djelatnici pokazali najuslužni­jima u Hrvatskoj u područjima ugostitelj­stva, financija i maloprodaj­e. U cije- loj Hrvatskoj 97 posto djelatnika iz navedenih područja pozdravlja­lo je kupce odnosno klijente. Najbolje rezultate ima segment ugostitelj­stva, gdje je 92 posto djelatnika pozdravilo goste, od čega 71 posto ljubazno, dok je su se tom pitanju najlošijim­a pokazali trgovci u maloprodaj­i, gdje je kupce pozdravilo 85 posto djelatnika. Od regija, Istra se sa ukupnim rezultatom na svim područjima od 90 posto pokazala najboljom, dok je najlošija bila središnja Hrvatska (86 posto).

Prema rezultatim­a regionalno­g istraživan­ja o kvaliteti usluge, a temeljem ankete napravljen­e na 800 lokacija u šest zemalja regije, od 15. lipnja do 30. srpnja 2015., Hrvatska je zauzela zlatnu sredinu. Kako je istaknula Bakmaz, Slovenija je s ukupnim rezultatom od 79 posto imala najbolji rezultat od svih zemalja regije, Crna Gora je na začelju sa 58 posto, dok je Hrvatska osvojila 70 posto, isto kao godinu ranije. U lanjskom su istraživan­ju svi, osim Crne Gore, poboljšali rezultat i kvalitetu usluge. Po segmentima koji su se ocjenjival­i, u Srbiji je najveći postotak djelatnika odnosno trgovaca pozdravilo kupce na dolasku i odlasku, njih 86 posto, dok su najmanji postotak i u tom području ostvarili Crnogorci, samo 60 posto. U svim zemljama koje su se istražival­e, čak 89 posto djelatnika poznaje proizvod koji prodaje; Srbi su i tu u vrhu sa 93 posto, dok ih je u Hrvatskoj 84 posto.

S druge strane, dodatne proizvode u Hrvatskoj kupcima će nuditi 41 posto trgovaca, u Sloveniji 61 posto, a u BiH tek njih 22 posto. Čak 85 posto slovenskih trgovaca zahvalit će na posjetu te 73 posto hrvatskih.

 ?? FOTOLIA ?? Ugostitelj­i ispred trgovaca u maloprodaj­i: kupce pozdravilo 85 posto djelatnika
FOTOLIA Ugostitelj­i ispred trgovaca u maloprodaj­i: kupce pozdravilo 85 posto djelatnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia