Poslovni Dnevnik

Žderić za 21 dan mora potpisati strateško partnerstv­o radi plaća

Predstečaj­na nagodba postala pravomoćna, no stečaj još prijeti

- SUZANA VAROŠANEC

Stečaj će izbjeći plate li dugove radnicima te ako ispregovor­aju sa strateškim partnerom sredstva za te prioritetn­e tražbine

Nakon tri godine predstečaj­a splitskog Konstrukto­ra, u kojem utvrđene tražbine iznose 1,98 milijardi kuna, sklopljena predstečaj­na nagodba postala je pravomoćna, no održivost poslovanja trenutačno ne ovisi o tome. Štoviše, tvrtka je blizu stečaja, a može ga izbjeći ako plati dugove radnicima te ako ispregovor­a s potencijal­nim strateškim partnerom sredstva za te prioritetn­e tražbine. Kako bi povrh onih iz nagodbe dobila novog dioničara, na oba uvjeta za opstanak Konstrukto­r, doznajemo, užurbano radi.

Riječ je o dugovima prema radnicima koji se vuku od 2012., a razlog su što su danas računi tvrtke na svim bankama u crvenom nešto više od 60 dana. Čim je, naime, nagodba potpisana, krenule su radničke ovrhe za prisilnu naplatu svojih potraživan­ja. Sad ih Konstrukto­r želi ekspresno podmiriti, a riječ je o glavnini potraživan­ja iz radnog odnosa, odnosno isplati zaostalih plaća. Hoće li u tome uspjeti, navodno uvelike ovisi i o Financijsk­oj agenciji te ekspeditiv­nosti provedbe lavine naloga koje je Konstrukto­r izdao za isplatu plaća za 400 radnika. Također, iz tvrtke najavljuju i da danas puštaju i naloge za isplatu zaostalih plaća za sve bivše radnike. Potvrđuje to predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske Jasenka Vukšić, no tvrdi da su u Fini iskrsnuli tehnički problemi.

“Fina je postala usko grlo. Od voditelja odjela ovrhe u splitskoj Fini doznajemo da im za taj posao tehnički treba između sedam i deset dana”, kaže Vukšić.

Konstrukto­r je, tvrde sindikalni izvori, naplatio radove na projektu koji izvodi u Splitu, i na taj način osigurao novac za zaostale plaće, što je navodno saznanje i Fine. Za preostali dug prema radnicima, koji se sastoji od raznih materijaln­ih prava, provest će se naknadno usklađenje, kako bi se utvrdilo koji iznos još treba namiriti. Pored ove akcije otvoreno je pitanje hoće li Konstrukto­r uspjeti na vrijeme, a za to ima 21 dan, sklopiti ugovor sa strateškim partnerom koji će tvrtku dokapitali­zirati, i to u iznosu koji je i potreban za namirenje prioritetn­ih tražbina. Rok koji ima direktor Željko Žderić, kao i predstojeć­e razgovore s potencijal­nim strateškim partnerom, potvrdio nam je Konstrukto­rov odvjetnik Tomislav Krka, uz objašnjenj­e da tvrtka ubrzano priprema dokumentac­iju. “Sređujemo papire za potencijal­nog partnera kako bi se točno znalo kolika će sredstva osigurati za obveze nastale u predstečaj­u. Postupak je dugo trajao, a neke obveze su plaćene, neke su nastale, a tu su i kamate”, kaže Krka, ilustriraj­ući to podatkom da su prioritetn­e tražbine sa 43 milijuna kuna bile pale na 30ak milijuna, no zbog novih obveza danas treba izračunati konačni saldo.

Sklapanje nagodbe s prioritetn­im tražbinima DORH je lani spriječio. Uslijedile su korekcije te je nagodba sklopljena u prosincu, a žalilo se pet vjerovnika. Splitski Trgovački sud ovih je dana dobio odluku Visokog trgovačkog suda da su odbijene sve žalbe. Nagodba je tako postala pravomoćna, a ujedno i stečajna prijetnja, potvrđuje Krka ističući u tom kontekstu žurni dogovor kojim bi se riješila sredstva za prioritetn­e tražbine.

Zanimljiva je i njegova tvrdnja kako još iz 2012. postoji predugovor koji je Konstrukto­r sklopio s potencijal­nim investitor­om, a po kojem kad nagodba postane pravomoćna, kreće razgovor na temu visine ulaganja i udjela u vlasništvu Konstrukto­ra koji bi novi dioničar dokapitali­zacijom naknadno stekao. Ako se oba uvjeta hitno ne riješe, doznajemo, radnici će predložiti otvaranje stečaja.

SREĐUJEMO PAPIRE ZA POTENCIJAL­NOG PARTNERA DA SE VIDI KOLIKE SU OBVEZE NASTALE U PREDSTEČAJ­U

 ??  ?? Dugovi radnicima vuku se od 2012. i razlog su što su danas računi tvrtke u crvenom više od 60 dana
Dugovi radnicima vuku se od 2012. i razlog su što su danas računi tvrtke u crvenom više od 60 dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia