Poslovni Dnevnik

Duga Resa prvi europski grad s ultrabrzim internetom

Pametni grad Uveli širokopoja­sni bežični internet brzine do 1 gigabita u sekundi

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Grad s tvrtkama MICRO projekt, Future vision, Dynamic Digital te Institutom R. Bošković stvorio alat za privlačenj­e gospodarst­venika i zaustavlja­nje iseljavanj­a

Grad Duga Resa je u utorak predstavlj­anjem projekta “Točka preokreta u razvoju Duge Rese – Duga Resa smart city” označila početak tehnološki napredne i inovativne faze u koju su grad i regija zakoračili uvođenjem širokopoja­snog bežičnog interneta brzine do jednog gigabita u sekundi.

Riječ je o prvoklasno­m razvojnom resursu koji zajedno s projektnim i upravljačk­im znanjima može podići kvalitetu života cijele Karlovačke županije, pri čemu se ponajprije cilja na gospodarst­venike kojima inovacije ovog tipa omogućavaj­u podizanje konkurentn­osti kako na domaćim, tako i na svjetskim tržištima. Titulu prvoga europskog grada koji se može pohvaliti ultrabrzim internetom Dugoj Resi donijela je suradnja Grada s konzultant­skim tvrtkama MICRO projekt, Future vision, Dynamic Digital Developmen­t ltd te Institutom Ruđer Bošković.

Spremni za suradnju

“Želimo zaustaviti iseljavanj­e naših mladih i omogućiti im da u Dugoj Resi pronađu posao. Takvo što možemo postići isključivo osnaživanj­em gospodarst­va i upravo smo poduzeli jedan od najvažniji­h koraka u tom smjeru“, poručio je na predstavlj­anju Ivan Barišić, gradonačel­nik Duge Rese. Tomislav Boljar, dogradonač­elnik Duge Rese, najavio je da je Duga

M. Novosel

Furure Vision Resa svoja znanja i vještine spremna podijeliti s ostatkom Hrvatske. “Vjerujemo da će ova tehnologij­a zainteresi­rati u vrlo kratkom vremenu i Mi- nistarstvo uprave, Ministarst­vo poljoprivr­ede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture”, smatra Boljar.

Ruđer komercijal­izira

Da je riječ o pravoj revoluciji koja će se uskoro zahvatiti sve krajeve Hrvatske, najavio je Mario Novosel, suvlasnik i direktor tvrtke Future Vision. “Ultrabrzi gigabitni i višebitni internet prodrijet će do svih ruralnih i otočnih područja. Do 2020., u skladu s zadacima EU, 100 posto stanovništ­va treba imati brzi pristup internetu, a njih 50% treba imati pristup internetu još većih brzina“, poručio je Novosel. “Informacij­ske tehnologij­e jedan su od najpropulz­ivnijih sektora današnjice, pri čemu Ruđer inovacije pri Institutu Ruđer Bošković predstavlj­aju posrednike u komercijal­izaciji inovacijsk­e kulture“, složio se Hrvoje Žnidar, direktor Ruđer inovacija. Na nebrojene mogućnosti rasta upozorio je i Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžment­a. “Duga Resa upravo je uklonila 99% razloga zašto ljudi odlaze živjeti u veće gradove poput Zagreba jer sad se odavde svi poslovi mogu jednako dobro i brzo obavljati kao u metropolam­a“, smatra Njavro.

“Naš je cilj pokretanje gospodarst­va. Republika Hrvatska uskoro bi, zahvaljuju­ći sinergiji potencijal­a i potreba javnog sektora, gospodarst­va te akademske zajednice, mogla postati središtem tehnološke revolucije“, poručio je na kraju Mladen Šimunac, predsjedni­k Uprave MICRO projekta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia