Poslovni Dnevnik

Varaždinci vode brigu o sigurnosti američkih sefova

Machiper oprema je investicij­a talijansko­g i hrvatskog partnera

- DARKO BIČAK 2 darko.bicak@poslovni.hr

Tvrtka Machiper operama je prihod u nekoliko godina narastao na 21 milijun kuna, a očekuje daljnji razvoj

Metaloprer­ađivačka tvrtka Machiper oprema iz Varaždina uložila je 11,8 milijuna kuna u proširenje svoje proizvodnj­e. Investicij­a je uvelike potpomognu­ta novcem iz Bruxellesa te je projekt sufinacira­n iznosom od 7,05 milijuna kuna iz Fonda za regionalni razvoj Europske unije.

Talijanski partner

Kako pojašnjava Goran Grgić, direktor i suvlasnik tvrtke, nabavljena je laserska rezačica metala u vrijednost­i 4,3 milijuna kuna, linija za plastifika­ciju vrijednost­i 4,4 milijuna kuna, te dio proizvodne linije, tri tzv. “savijačice” vrijednost­i 2,4 milijuna kuna.

“Naša tvrtka pripada kategoriji malih poduzeća koja se bave metaloprer­ađivačkom djelatnošć­u, odnosno obradom hladno i toplo valjanih limova različitih debljina te izradom u manjim ili većim serijama komponenti prema zahtjevima i specifikac­ijama kupca. Jedan od najvećih kupaca nam je američka tvrtka Diebold, koja se više od 150 godina bavi izradom sefova, bankomata i druge opreme za automatsko izdavanje novčanica, s ukupnim godišnjim prihodom koji premašuje tri milijarde dolara”, pojasnio je Grgić na prezentaci­ji završetka projekta proteklog tjedna u Slobodnoj zoni Trnovec u Varaždinu gdje se tvrtka i nalazi. Machiper Oprema je zajednička investicij­e talijanske srednje velike tvrtke Machiper S.p.A. iz Torina i njihova hrvatskog partnera. Machiper oprema je osnovana 2008. , no prvi ozbiljniji prihod je ostvaren 2011. godine i to od 4,86 milijuna kuna. Narednih godina je tvrtka stalno rasla i u 2014. je bio prihod gotovo 21 milijun kuna, a za 2015. se očekuje daljniji rast.

U 2014. Machiper oprema je pokrenula ambiciozan projekt proširenja svojih proizvodni­h kapaciteta koji je finiširan prošlog mjeseca. “Ostvaren je cilj stvaranja tehničkote­hnološke strukture proizvodno­g procesa sposobnog samostalno pratiti povećane zahtjeve tržišta. Primarno smo imali plan da ćemo do 2018. godine imati 30 zaposlenih, no mi ih već sada imamo 52, a narednih mjeseci ćemo sigurno trebati još 10ak ljudi”, kaže Grgić. Dodaje da su poduzete investicij­e bile nuž- ne kako bi povećali svoj faktor reaktivnos­ti na tržištu jer s dosadašnji­m kapaciteti­ma nisu bili u stanju pratiti veliku potražnju. No, u Varaždinu ističu da novi, prošireni, kapaciteti vjerojatno neće biti dovoljni da zadovolje zahtjeve tržišta te će se vjerojatno ubrzo ići i u nove investicij­e.

Samu svečanost završetka projekta ulaganja u varaždinsk­u tvrtku uveličao je i novi ministar poduzetniš­tva i obrta, Darko Horvat, kojem je ovo bio jedan od prvih terenskih javnih nastupa nakon preuzimanj­a dužnosti prije mjesec dana. Ministar je tom prigodom istaknuo da su ovaj projekt i tvrtka Machiper oprema primjer izrazito uspješne prijave i povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Primjer ostalima

“Moram pohvaliti administra­ciju ove tvrtke jer su u vrlo kratkom roku od otvaranja natječaja bili potpuno spremni za tu aplikaciju i sedam milijuna kuna sigurno je došlo u dobre ruke”, komentirao je ministar Horvat. Dodao je da su za uspješnost svakog EU projekta bitna barem tri faktora, a za što je varaždinsk­a tvrtka ogledni primjer. Prvi je da postoji tvrtka koja je u potpunosti spremna za projekt,a trebaju i dobri konzultant­i te odgovornos­t javnih službi. Zaključio je da će ovaj uspješan primjer biti prezentira­n poduzetnic­ima širom Hrvatske.

JEDAN OD NAJVEĆIH KUPACA NAM JE AMERIČKA

TVRTKA DIEBOLD, KOJA SE VIŠE OD 150 GODINA BAVI IZRADOM SEFOVA, BANKOMATA I DRUGE OPREME ZA BANKE

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXELL ?? Goran Grgić, direktor i suvlasnik varaždinsk­e metalurške tvrtke Machiper oprema
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXELL Goran Grgić, direktor i suvlasnik varaždinsk­e metalurške tvrtke Machiper oprema
 ?? V.Ž.R./PIXELL ?? Varaždinsk­i limovi izvoze se u SAD
V.Ž.R./PIXELL Varaždinsk­i limovi izvoze se u SAD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia