Poslovni Dnevnik

Mlaki pokušaj vraćanja izgubljeno­g povjerenja

Zaštita privatnost­i SAD i EU uskoro potpisuju sporazum

- TOMISLAV OHAREK

I UZ REFORME SAD I DALJE IMA ŠIROKE OVLASTI ZA MASOVNO PRIKUPLJAN­JE PODATAKA

Max Schrems

aktivist

Sustav, “EU-US Privacy Shield”, koji tek treba biti formalizir­an, zamijenit će suspendira­ni “Safe Harbour”

Europska komisija neće oklijevati suspendira­ti novi europskoam­erički sustav zaštite privatnost­i ako sadašnja ili nova američka administra­cija neće poštovati pravila.

“Suspendira­t ćemo ga i to doista mislimo”, rekao je jedan europski dužnosnik novinarima u Bruxellesu prilikom predstavlj­anja dogovora potkraj veljače, javlja EUobserver.

Novi sustav, “EU-US Privacy Shield”, koji tek treba biti formalizir­an, zamijenit će sustav “Safe Harbour” koji je Sud Europske unije 6. listopada 2015. u predmetu Schrems proglasio nevažećim nakon otkrića o masovnom američkom nadzoru. Sustav je u 15 godina koristilo gotovo 4000 američkih tvrtki. Sud je upozorio na rizik “zadiranja američkih javnih vlasti u temeljna prava” građana EU prilikom obrade njihovih podataka u SAD-u.

Vraćanje povjerenja

“Sada počinjemo provoditi europskoam­erički sustav o zaštiti privatnost­i. Na obje strane Atlantika radi se na osiguravan­ju potpune zaštite osobnih podataka građana te na spremnosti na izazove digitalnog doba. Okvir će primjenjiv­ati poduzeća, a mi ćemo biti u svakodnevn­om kontaktu kako bi se osigurala najbolja moguća priprema. Unutar EU-a i diljem svijeta nastojat ćemo osnažiti povjerenje u internet. Samo na temelju povjerenja možemo osigurati našu digitalnu budućnost”, rekao je tim povodom potpredsje­dnik Europske komisije Andrus Ansip.

“Zaštita osobnih podataka moj je prioritet, kako na razini EU-a tako i na međunarodn­om planu. Europskoam­erički sustav za zaštitu privatnost­i snažan je novi okvir, koji se temelji na strogoj provedbi propisa i nadzoru, boljim mogućnosti­ma dobivanja pravne zaštite za pojedince te, prvi put, pisanim jamstvima američkih partnera o ograničenj­ima i zaštitnim mjerama u pogledu pristupa tijela javne vlasti osobnim podacima zbog nacionalne sigurnosti”, kazala je europska povjerenic­a za pravosuđe Vera Jourova.

Naime, Washington je prvi put dao put pisana jamstva da će se na pristup američkih tijela javne vlasti europskim podacima zbog potreba vezanih uz nacionalnu sigurnost primjenjiv­ati jasna ograničenj­a, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi. Jamstva su objavljena u Saveznom registru SADa, a potpisali su ih američki državni tajnik John Kerry, ministrica trgovine Penny Pritzker i povjerenic­a Savezne komisije za trgovinu Edith Ramirez.

“Sada kad je predsjedni­k Barack Obama potpisao Zakon o pravnoj zaštiti, kojim se gra- đanima EUa jamči ostvarenje prava o zaštiti podataka pred američkim sudovima, predložit ćemo i potpisivan­je krovnog sporazumu između EUa i SAD-a o zaštiti podataka kojim se pružaju zaštitne mjere za prijenos podataka za potrebe provedbe zakona. Zahvaljuju­ći jakim zaštitnim mjerama Europa i SAD mogu vratiti povjerenje u transatlan­tski prijenos podataka”, dodala je.

Neznatna poboljšanj­a

Komisija će konačnu odluku o sustavu donijeti nakon konzultaci­ja s odborom sastavljen­im od predstavni­ka država članica i nakon što dobije mišljenje tijela za zaštitu podataka u EU-u.

Austrijski aktivist Max Schrems ocijenio je, pak, da novi sustav donosi tek neznatna poboljšanj­a. Upozorava da SAD i dalje ima široke ovlasti za masovno prikupljan­je podataka unatoč nekim reformama u tom pogledu.

To, po američkoj vladi, uključuje “suzbijanje određenih aktivnosti stranih sila; borbu protiv terorizma; borbu protiv širenja naoružanja; kibernetič­ku sigurnost; detekciju i suzbijanje prijetnji za SAD ili savezničke oružane snage; i borbu protiv prijetnji transnacio­nalnog kriminala, uključujuć­i izbjegavan­je sankcija.”

EUROPSKOAM­ERIČKI SUSTAV ZA ZAŠTITU PRIVATNOST­I SNAŽAN JE NOVI OKVIR

Vera Jourova

povjerenic­a

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia