Poslovni Dnevnik

Subvencija za mlijeko i voće 2,26 milijuna eura

Povijesno pravo Petir i Borzan probudile tromu europsku birokracij­u koja je zaboravila na jednu svoju članicu

-

Hrvatski školarci ipak će u aktualnoj školskoj godini imati besplatan voćni i mliječni obrok. Zasluga je to europarlam­entarki Marijane Petir i Biljane Borzan. Naime, čudni kriteriji Europske komisije nazvani ‘povijesno pravo’ gotovo su uskratili osnovce u RH za tjedni zdravi obrok. U razdoblju kada je u EU uveden ovaj projekt Hrvatska nije bila članica pa je EU Parlament odluku o subvencija­ma za novu školsku godinu namjeravao usvojiti bez kvote za RH.

Dvojac Borzan-Petir uložile su amandmane, podržao ih je i Marco Tarabella iz odbora za poljoprivr­edu EK pa je Uredba iz 2013. o programu potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka obrazovnim ustanovama nadopunjen­a i školarci iz RH više neće biti diskrimini­rani u odnosu na europske vršnjake.

Državama članicama po školskoj godini stavlja se na raspolagan­je 150 milijuna eura za voće i povrće te 100 milijuna eura za mlijeko.

U Hrvatskoj bi program trebao obuhvatiti školsku djecu od 7 do 10 godina starosti - njih oko 138.000. u više od 700 škola. Subvencion­irani iznos iz Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj za voće iznosi 1,36 milijuna eura, no mogao bi biti i uvećan dok će dodatni iznos za obroke mlijeka mogao iznositi do 900.000 eura godišnje. Države članice iz svog nacionalno­g proračuna izdvojiti dodatna sredstva.

Ovaj program prilika je za male lokalne poljoprivr­edne proizvođač­e s obzirom da EK kroz njega promovira kratke opskrbne lance. Uredba omogućava državama članicama da uključe i širi asortiman proizvoda, poput meda i maslinova ulja.

PROGRAM JE PRILIKA ZA MALE LOKALNE POLJOPRIVR­EDNE PROIZVOĐAČ­E JER EK PROMOVIRA KRATKE OPSKRBNE LANCE

 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ?? Eurozastup­nica Marijana Petir dobila potporu kolegice Biljane Borzan
GORAN JAKUŠ/PIXSELL Eurozastup­nica Marijana Petir dobila potporu kolegice Biljane Borzan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia