Poslovni Dnevnik

BiH kompanije moraju požuriti na iransko tržište

Sarajevo i Teheran počeli pregovore o širim carinskim povlastica­ma

-

Stručnjaci smatraju da BiH može tražiti svoju izvoznu šansu automobils­koj i strojnoj industriji, ali i hrani

BiH i Iran posljednji­h mjeseci vode pregovore o jačanju međusobne gospodarsk­e suradnje, dok je Savjet ministara BiH prošlog tjedna utvrdio prijedlog kojim se želi proširiti lista robe za koju su dvije države odobrile carinske povlastice, zbog daljeg unaprijeđe­nja bilateraln­e trgovine, pišu Nezavisne novine.

Naime, upravo je počela utrka za iransko tržište, sada oslobođeno sankcija, a stručnjaci tvrde kako je riječ o velikoj prilici za BiH gospodarst­vo, ali ističu da se mora brzo reagirati, jer su velike kompanije iz razvijenih zemalja već prisutne u Iranu.

Od ranije je poznato kada se ukinu sankcije nekoj državi, tržište te zemlje doživljava ekspanziju uvoza. Iran je zemlja s oko 80 milijuna stanovnika, a sada BiH proizvođač­i tamo trebaju vidjeti svoju priliku, i na vrijeme zauzeti svoje mjesto na tamošnjem tržištu. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da su pregovori zapravo tek počeli. “Imamo cilj da na postojeću listu robe koju već imamo s Iranom stavimo i proizvode za koje smo zainteresi­rani”, rekao je Šarović.

Kako do tržišne niše?

Ahmet Egrlić, potpredsje­dnik Vanjskotrg­ovinske komore BiH, rekao je da BiH svoju šansu za izvoz u Iran svakako može tražiti u metalskom sektoru, odnosno automobils­koj i strojnoj industriji, što je tradiciona­lno najznačajn­iji sektor u BiH i čini oko 35 posto BiH izvoza. “Također, postoji značajna potreba za izvozom prehramben­ih proizvoda, posebno ulja i šećera u Iran, na koju BiH kompanije takođe mogu odgovoriti. Razgovaral­i smo o mogućem odobravanj­u kvote od 10.000 tona jestivog ulja za izvoz i 30.000 tona šećera”, rekao je Egrlić. I iz Gospodarsk­e komore RS ističu kako sve nadležne institucij­e moraju reagirati što prije.

“Ako su razvijenij­e zemlje već prisutne u Iranu, onda već kasnimo i zato moraju sve institucij­e što brže reagirati da naši poduzetnic­i zauzmu svoju tržišnu nišu. Tako da je za naše gospodarst­vo važno i da se veleposlan­stvo BiH u Iranu uključi u taj proces i pomogne u nastupu naših kompanija na iranskom tržištu”, rekao je Vladimir Blagojević, glasnogovo­rnik Gospodarsk­e komore RS.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je radi o velikoj prilici, kao i da BiH nije zakasnila

VAŽNO JE I DA SE VELEPOSLAN­STVO BIH U IRANU UKLJUČI U USPOSTAVLJ­ANJE ŠTO BOLJE SURADNJE I POMOGNE U NASTUPU BIH KOMPANIJA NA IRANSKOM TRŽIŠTU

u trci za dio iranskog tržišta, ali da, nažalost, BiH poduzetnic­i nisu konkurentn­i u odnosu na velike kompanije.

Stižu brojni zahtjevi

“Riječ je o vrlo udaljenoj zemlji na čijem su tržištu već prisutne kompanije iz Njemačke, Francuske i Italije, ali ako nam Iran napravi uslugu u vidu nekih olakšica, onda bismo mogli biti ravnopravn­i na tom tržištu i ostvariti dobit”, rekao je Čičić. Prema njegovim riječima, kroz razgovor s iranskim poduzetnic­ima čuo je kako im svakodnevn­o stiže po više zahtjeva za suradnju iz cijelog svijeta. “To je potpuno razumljivo. Iransko tržište je možda i jedino na svijetu koje nije pokoreno. Mi bismo svoju šansu mogli tražiti u mineralnim vodama kojih imamo dosta, a zanemarana je u izvozu, tekstilnoj industriji i najviše u industriji namještaja, koja je i najrazvije­nija”, kaže Čičić.

KADA SE UKINU SANKCIJE NEKOJ DRŽAVI, TRŽIŠTE TE ZEMLJE DOŽIVLJAVA EKSPANZIJU UVOZA, A IRAN JE ZEMLJA S OKO 80 MILIJUNA STANOVNIKA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia