Poslovni Dnevnik

Mogući dogovor izvoznika dignuo naftu

Oporavak Cijena nafte na tromjesečn­om maksimumu

-

Cijene nafte porasle su u utorak jedan posto, a barel Brent nafte prešao je razinu od 40 dolara, najvišu cijenu u tri mjeseca na valu nadanja o dogovoru vodećih proizvođač­a. Barelom Brent nafte trgovalo se u utorak po cijeni od 41,4 dolara što je najviša cijena od početka prosinca. WTI nafta poskupila je 38 centi na 38,3 dolara za barel, navodi Reuters.

Skok cijena početkom ovoga tjedna reakcija je na vijest o sastanku južnoameri­čkih proizvođač­a koji će se u petak održati u ekvadorsko­m glavnom gradu Quitu. Osim toga, članice Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se s predstavni­cima proizvođač­a izvan tog kartela 20. ožujka, najavio je nigerijski ministar za naftu.

Dogovor o zamrzavanj­u proizvodnj­e traži sveobuhvat­no sudjelovan­je svih proizvođač­a, izjavio je u utorak kuvajtski ministar Anas alSaleh. Ako do sporazuma ne dođe, Kuvajt će povećati proizvod- nju na maksimum, a trenutno proizvodi tri milijuna barela dnevno. Podršku cijeni daje i podatak da je kineski uvoz nafte između siječnja i veljače skočio 19 posto na 31,8 milijuna tona iako je u veljači prodano četiri posto manje vozila.

Međutim, prema mišljenju analitičar­a banke Goldman Sachsa, uspon cijene nafte nije održiv.

 ?? REUTERS ?? Slijedi niz sastanaka proizvođač­a nafte
REUTERS Slijedi niz sastanaka proizvođač­a nafte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia