Poslovni Dnevnik

Nafta i plaće krivci za nisku inflaciju

Uporni pad cijena Negativna stopa inflacije od -0,2 posto zabilježen­a u eurozoni u veljači

-

Unatoč nizu različitih mjera koje je Europska središnja banka (ECB) uvela s ciljem podupiranj­a posustalog rasta potrošački­h cijena, godišnja je inflacija u 19članoj eurozoni u veljači prvi put u pet mjeseci ponovo skliznula u negativno područje, a razlog je tomu kombinacij­a različitih čimbenika. U ECBu procjenjuj­u da bi potrošačke cijene trebale rasti po godišnjoj stopi nešto ispod dva posto da bi se potaknuo zdravi gospodarsk­i rast. No, stopa godišnje inflacije u veljači je u eurozoni iznosila minus 0,2 posto, zbog kombinacij­e niza različitih čimbenika, kažu stručnjaci.

“Niska razina inflacije i ovaj pad u veljači najvećim se dijelom pripisuju kretanju cijena energenata”, kazao je plaće. “Mnoge zemlje pogođene krizom, poput Španjolske, Portugala i Grčke, bile su primorane provesti reforme tržišta rada i učiniti ih fleksibiln­ijima, što je dovelo do nižih plaća”, kazao je Johannes Gareis, ekonomist u francuskoj banci Natixis.

To dovodi do slabije potrošnje kućanstava, a što uzvratno rezultira slabijom inflacijom. Istovremen­o, slabiji izgledi za inflacijom u idućim godinama imat će utjecaja na pregovore o plaćama te koče povećanja plaća, tvrde analitičar­i. Mršave investicij­e još su jedan su značajan čimbenik. Kod investicij­a tvrtke otvaraju nova radna mjesta, zbog čega mogu rasti plaće, a posljedičn­o i inflacija.

 ??  ?? novinskoj agenciji AFP Ben May, ekonomist istraživač­ke tvrtke Oxford Economics. Drugi važan čimbenik koji pritišće stopu inflacije su
ECB priželjkuj­e stopu inflacije od dva posto
novinskoj agenciji AFP Ben May, ekonomist istraživač­ke tvrtke Oxford Economics. Drugi važan čimbenik koji pritišće stopu inflacije su ECB priželjkuj­e stopu inflacije od dva posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia