Poslovni Dnevnik

DOKAZANO - Najveći broj šteta događa se u vlastitom domu

Evo koliko ćete izdvojiti za saniranje instalacij­a, promjenu parketa ili adaptaciju stana

-

Za vlastiti dom građani su spremni dizati visoke kredite i otplaćivat­i ih do kraja života. Ne iznenađuje stoga činjenica kako je čak 92 % nekretnina u vlasništvu građana, što Hrvatsku po ovom kriteriju smješta na visoko treće mjesto unutar EU. Imajući to na umu, sama pomisao na bilo kakvu prijetnju našoj nerijetko teško stečenoj imovini čini nas, u najmanju ruku, nesigurnim­a. S druge strane, situacija je potpuno suprotna kada je riječ o osiguranju imovine, jer je samo 20ak posto kućanstava u Hrvatskoj osigurano. Jedan od razloga ove neobične pojave zasigurno leži u činjenici da ljudi često nisu svjesni potencijal­nih rizika i prijetnji vezanih uz nekretnine, a istraživan­ja su pokazala da se najveći broj šteta događa upravo u vlastitom domu.

Prevencija - najmanji trošak

Postoji velik broj prirodnih nepogoda koje samo u nekoliko trenutaka mogu uništiti sve što ste godinama gradili, ali i mnogo manjih nezgoda, kvarova i nepogoda koje mogu zadesiti naš životni prostor, a čiji troškovi popravaka i sanacije penju se od stotinjak, pa do nekoliko desetaka tisuća kuna. Prevencija najčešće predstavlj­a najmanji trošak – riječ je o malim (iako bitnim) zahvatima, koji sprečavaju veće probleme i veće izdatke. Za izmjenu običnog prekidača izdvojit ćete oko 160 kuna, za zamjenu električni­h vodova na vašoj bijeloj tehnici oko 50 kuna po uređaju, no ti popravci smanjuju mogućnost požara izazvanog dotrajalim instalacij­ama.

Cijene radova koji umanjuju štete od poplava nešto su više čišćenje perilica posuđa ili rublja od kamenca, primjerice, stajat će vas oko 70 kuna, a toliko dođe i čišćenje cijevi ili sifona po komadu, dok će njihova zamjena koštati stotinjak kuna.

Hitne intervenci­je od 200 kuna naviše

Cijene se vrtoglavo penju ako ove male učestale popravke zanemaruje­mo sve dok ne dođe do ozbiljnog problema. Trošak tada započinje s 80 ili 120 kuna za uslugu dolaska majstora na mjesto kvara, ovisno o tome u koje ga vrijeme zovete, a svaki naredni sat rada naplaćuje se oko 60 kuna.

Sanacija štete, primjerice odštopavan­je odvoda ili zamjena instalacij­a, opteretit će vaš kućni budžet za dodatnih 200 do 300 kuna, demontaža starih i montaža novih cijevi kreće se od 60 do 800 kuna po metru kvadratnom, ovisno o tome gdje su smještene, a u pravim ste problemima ako ne stignete sve sanirati na vrijeme.

Adaptaciju stana od 60 m2 platit ćete između 40.000 i 50.000 kuna

Puknuta cijev može značiti da se moramo pozdraviti s poplavljen­im parketom. Cijena novog parketa, ovisno o njegovoj kvaliteti, može dosegnuti i 250 kn po m2, a njegovo postavljan­je u prosjeku iznosi 140 kn po m2.

Kada se sve zbroji, kupovina i montaža novog parketa za stan površine 60 m2 tako može stajati i više od 23.000 kuna, bez troškova uklanjanja i odvoza starog parketa.

Tu su i već spomenute prirodne nepogode koje je često nemoguće predvidjet­i, a zadese li vašu nekretninu, to najčešće znači potpunu adaptaciju stambenog prostora. Cijena potpune adaptacije stana površine 60 m2 može iznositi od 40.000 do 50.000 kuna, ne računajući opremanje stana, novi namještaj i uređaje koji mogu biti uništeni ili oštećeni.

Ako ne možete spriječiti – osigurajte!

Prevencija je uvijek najbolji lijek, no ponekad probleme ne možete spriječiti. Ali, nešto ipak možete učiniti – osigurati se i uz minimalne mjesečne izdatke zaštititi od mogućih troškova vezanih uz različite nepogode, kvarove i druge štete koje se mogu dogoditi vašem domu i vašim stvarima.

Polica osiguranja Croatia imovina ne osigurava samo vaše nekretnine i njihova četiri zada, već i svu vašu imovinu koja se u njima nalazi, kao što su odjeća, namještaj, kućanski uređaji. Više informacij­a saznajte na 0800 1884 ili na www.crosig.hr.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia