Poslovni Dnevnik

GRAD ZAGREB OSNIVA SVOJ VENTURE CAPITAL FOND

Grad Zagreb podržao najveću startup konferenci­ju i najavio vlastiti VC fond

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Lani su investicij­e u hrvatske startupe pale gotovo 50 posto, a od početka godine gotovo ih nema

Nakon što su lani top tema u hrvatskoj startup zajednici bili poslovni inkubatori, ove godine to su postali njihovi financijer­i: poslovni anđeli, sjemenski i VC fondovi. Grad Zagreb u utorak je službeno podržao Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE) koja će potkraj studenoga u metropolu dovesti EBAN Winter University, najveći godišnji skup poslovnih anđela u Europi. Gradonačel­nik Milan Bandić navodi da će stoga ovogodišnj­i Zagreb Connect spojiti s konferenci­jom poslovnih anđela.

“U posljednje dvije godine organizira­mo Zagreb Connect, a ove godine Zagreb će napraviti najveće startup događanje u ovom dijelu Europe”, ističe Bandić.

Glavni grad, ako CRANE ispuni plan o 1500 sudionika, od čega 400 investitor­a i sto startupova iz cijeloga svijeta, preotet će tu laskavu titulu Splitu, čija konferenci­ja Shift već nekoliko godina zaredom privlači najveća imena ne samo europske startup scene već i top ljude iz Silicijske doline.

Svoj dolazak na zagrebačku konferenci­ju već je najavila hrvatska predsjedni­ka Kolinda Grabar Kitarović, a dolazi, neslužbeno, i predsjedni­k Sloveni- je Borut Pahor te Milena Harito, albanska ministrica inovacija i uprave. Harito se proslavila u regiji tako što je lani uvjerila vladu da porezno rastereti startupe. Startupi i drugi mali biznisi koji imaju do 270 tisuća kuna godišnjeg prometa u Albaniji ne plaćaju nikakav porez, a do prometa od 440 tisuća kuna plaćaju PDV i porez od tek 5 posto.

Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarst­vo, kaže da je Zagreb već uspješno podupro startupe u suradnji s HamagBicro­m. Dijelio je bespovratn­e potpore: na 100 tisuća kuna investicij­e, Hamag-Bicro daje još toliko, a Zagreb još 50 tisuća. Sada je, ističe, vrijeme da pokrenu prvi gradski VC fond u Hrvatskoj.

“Znam da imamo već dva VC fonda u Hrvatskoj, ali oba su neeaktivna i zato će Zagreb napraviti svoj VC fond koji će ulagati”, kaže Jozić. Navodi da je plan da fond postane aktivan početkom iduće godine i da će ga ako treba napraviti i sami s minimalnim iznosom od pet milijuna kuna.

“Želja nam je ipak da sredstva osiguramo od tvrtki koje rade u Zagrebu, da nas podrže EIB i EBRD, a sve kako bi ovaj zamah u broju startupa pratilo i financiran­je”, kaže Jozić.

Davorin Štetner, predsjedni­k CRANEa, kaže da su domaći poslovni anđeli dosad uložili 23 milijuna kuna u tridesetak startupa. Iz ZIP-a pak doznajemo da će akcelerato­r, koji rade zajedno s Agrokorom, uskoro objaviti prva tri startupa koja će primiti investicij­e od 100 tisuća kuna.

Iz HamagBicra se može doznati da bi prvi hrvatski sjemenski fond od 2,5 milijuna eura trebao postati aktivan do kraja travnja. Za prvi hrvatski VC fond težak najmanje 20 miliju- na eura, a za što je država uzela zajam Svjetske banke, u HamagBicru pojašnjava­ju da će uskoro biti spremni za natječaj za izbor društva za upravljanj­e.

Regionalni VC fond South Central Ventures, koji ima sjedište i u Zagrebu i u koji je prva iz regije uložila Hrvatska, navodno se sprema za objavu prve investicij­e u startup iz Srbije.

Za to vrijeme u Hrvatskoj se do kraja travnja očekuje da Ministarst­vo poduzetniš­tva objavi natječaje za 90postotne bespovratn­e potpore za inovacije u tvrtkama mlađim od tri godine, tj. startupima. Za to je spremno tri milijuna eura, a odobravat će se iznosi do 200 tisuća eura. Za dodatnih sedam milijuna eura neće biti ograničenj­a u starosti tvrtke. U isto vrijeme očekuje se da će i Ministarst­vo gospodarst­va krenuti s natječajim­a za istraživan­je i razvoj (R&D). Navodno je 60 mil. eura, dobivenih iz EU fondova, rezerviran­o za veće R&D projekte, a dodatnih 40 milijuna za manje. U branši se komentira da su to dobre vijesti nakon što su lani investicij­e u hrvatske startupe pale za gotovo 50 posto, na 11 milijuna eura, pri čemu od početka godine gotovo nema investicij­a u startupe.

PLAN JE DA FOND POSTANE AKTIVAN POČETKOM 2017. AKO TREBA, NAPRAVIT ĆEMO GA SAMI S MINIMALNO PET MILIJUNA KUNA

 ?? PIXSELL ?? Pročelnica Mirka Jozić kaže da će u VC fond ići i sami sa 5 mil. kn
GRGUR ŽUČKO /
PIXSELL Pročelnica Mirka Jozić kaže da će u VC fond ići i sami sa 5 mil. kn GRGUR ŽUČKO /

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia