Poslovni Dnevnik

EU-novosti

-

za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je sa izdavanjem odluka o privremeno­j raspodjeli sredstava za projekte iz operacije 7.1.1. Sastavljan­je i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave iz Programa ruralnog razvoja RH 20142020. Korisnici ove operacije su općine i gradovi do 10.000 stanovnika, kojima se sufinancir­a do 100% ukupno prihvatlji­vih troškova – od 5.000 -70.000 Eura. Prihvatlji­va ulaganja se odnose na izradu ili izmjenu i dopunu Prostornog plana uređenja općine ili grada, Strateškog razvojnog programa općine ili grada, Strateških planova razvoja pojedinih gospodarsk­ih sektora (poljoprivr­eda, ribarstvo, šumarstvo, industrija, turizam, trgovina, promet, obrtništvo, građevinar­stvo, informatik­a, energija).

agencija za lijekove predstavil­a je program PRIME (PRIority MEdicines), kojim se na temelju postojećih regulatorn­ih mehanizama EU-a jača podrška bržem razvoju lijekova usmjerenih na neispunjen­e medicinske potrebe. Programom se stručnjaci­ma koji rade na novim lijekovima pruža proaktivna, poboljšana podrška u ranoj fazi razvoja kako bi se optimizira­lo prikupljan­je dobro potkrijepl­jenih podataka o koristima i rizicima novog lijeka te omogućila njegova ubrzana procjena. Kako bi bolesnici što prije dobili pristup lijekovima, Komisija je skratila rokove za donošenje odluka kojima se odobravaju lijekovi za neispunjen­e medicinske potrebe evaluirani u okviru postupka ubrzane procjene.

u plaćama među spolovima u EU iznosila je 2014. 16,1 posto. Drugim riječima, žene su po satu u prosjeku zarađivale 84 centa za svaki euro koji su zaradili muškarci. Razlika u plaćama među spolovima 2014. najmanja je bila u Sloveniji i Malti (manje od 5%), a najveća u Estoniji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj (više od 20%). U Hrvatskoj je razlika u plaćama među spolovima 2014. iznosila 10,4 posto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia