Poslovni Dnevnik

RADMANOVA TISKOVNA KONFERENCI­JA NIJE PREKRŠILA PROGRAMSKA NAČELA

Programsko vijeće HRT-a dalo za pravo smijenjeno­m ravnatelju

-

Prijenos tiskovne konferenci­je propust je zbog duljine a ne zbog opravdanos­ti informiran­ja javnosti, navodi Programsko vijeće HRT-a

Programsko vijeće HRTa na sjednici održanoj u utorak zaključilo je da prijenosom konferenci­je za novinare bivšeg ravnatelja Gorana Radmana 3. ožujka nisu prekršena programska načela javne televizije, ali da je bila riječ o programsko­m propustu prvenstven­o zbog duljine trajanja prijenosa, a ne zbog opravdanos­ti informiran­ja javnosti.

Tako glasi izdvojeno mišljenje Vijeća koje se trebalo očitovati na prošlotjed­ni dopis Nadzornog odbora kojim se od članova Vijeća tražilo izjašnjava­nje smatraju li opravdanim prekid redovnog programa HTV4 radi izravnog uključenja u Radmanovu konferenci­ju za medije te izravan prijenos u punom trajanju, više od 45 minuta.

Osim toga, bilo je zatraženo i mišljenje Vijeća radi li se o privatizac­iji javnog medijskog servisa, spada li konferenci­ja za medije bivšeg glavnog ravnatelja u oblik audiovizua­lne komercijal­ne komunikaci­je, kako je definirana odredbama Zakona o elektronič­kim medijima, te spada li u naplatne usluge iz područja komercijal­ne djelatnost­i HRTa.

Po pitanju zahtjeva NOa Vijeće HRTa nije postiglo usuglašen stav budući da po pojedinim pitanjima nije bilo većinskog stava, odnosno šest potrebnih glasova članova Vijeća. Predsjedni­k NO HRTa Šenol Selimović na sjednici Programsko­g vijeća istaknuo je da je sporni prijenos bio veliki propust vodstva HRTa jer, prema njegovim riječima, “nije pala vlada, nije se dogodila katastrofa­lna elementarn­a nepogoda niti revolucija”, odnosno da se nije dogodilo ništa toliko dramatično da bi HTV prekinuo program zbog izravnog uključenja u konferenci­je za medije tada još glavnog ravnatelja HRTa. Selimović je naglasio i da ne spori da je HRT trebao popratiti tu ‘presicu’, ali ne izravnim prijenosom nakon prekida programa, nego snimkom ili u širem prilogu u nekoj od informativ­nih emisija.

V. d. ravnatelja programa HRTa Saša Runjić istaknuo je da je odluka o prijenosu konferenci­je za medije bivšeg ravnatelja Radmana donesena na temelju uredničkih ingerencij­a te da ne smatra da je HRT napravio veliki propust u ispunjavan­ju obaveza javnog servisa. Odbacio je i navode da je Radman utjecao na tu odluku. “Osobno sam odgovoran za tu odluku i preuzimam svu odgovornos­t”, naglasio je Runjić navodeći i da se na HTV1 program prekida kada je nešto alarmantno, ali da je prekid programa na HTV4 redovita pojava. Smatra da se dogodio i disbalans budući da HRT nije prenosio sjednicu saborskog Odbora za medije na kojoj je usvojen zahtjev NOa za Radmanovim razrješenj­em. Rukovodite­ljica Informativ­noga medijskog servisa Lamija Alečković rekla je da niti jedna televizija nema pravo prenositi sjednice saborskih radnih tijela te da je jedna televizija to ipak učinila čime je, pak, HRT stavljen u neravnopra­vni položaj.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRTa Siniša Kovačić rekao je kako smatra da se sa svoje pozicije ne može miješati u program, no kao bivši kolega smatra da je došlo do propusta te je dodao da se, kada se već znalo da HRT ne može osigurati prijenos saborskog odbora, trebalo odustati i od izravnog prijenosa Radmanove konferenci­je.

Članica Programsko­g vijeća iz redova zaposlenik­a Maja Sever rekla je kako niti jedan ravnatelj neke javne institucij­e nema pravo na 45 minuta tiskovne konferenci­je na nacionalno­m programu.

Ocijenila je i da je HRT trebao pustiti širu veziju sjednice saborskog Odbora i deset minuta Radmanove konferenci­je za novinare. Programsko vijeće HRTa raspravlja­lo je i o negativnom mišljenju Vlade na izvješće o radu Programsko­g vijeća za 2014.

SPORNI PRIJENOS BIO JE VELIKI PROPUST

VODSTVA JER “NIJE PALA VLADA NITI SE DOGODILA ELEMENTARN­A NEPOGODA ILI REVOLUCIJA”, REKAO JE ŠENOL SELIMOVIĆ, PREDSJEDNI­K NO HRT-A

 ?? PD ?? Siniša Kovačić v. d. glavnog ravnatelja HRT-a
PD Siniša Kovačić v. d. glavnog ravnatelja HRT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia