Poslovni Dnevnik

CIPAR IZAŠAO IZ PROGRAMA POMOĆI

Učinjena domaća zadaća Bruxelles oduševljen provedenim strukturni­m reformama na mediterans­kom otoku

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Cipru je trebalo tri godine da izađe iz programa i opet bude sposoban samostalno se financirat­i na međunarodn­im tržištima

Izlaskom iz programa međunarodn­e financijsk­e pomoći Cipar je postao treća europska država uz Irsku i Portugal koja je zatvorila najbolniju stranicu u modernoj ekonomskoj povijesti. Mediterans­ki otok u ponedjelja­k je službeno izašao iz programa pomoći koji je bio prisiljen prihvatiti 2013. godine nakon što se zemlja našla na financijsk­om rubu zbog koktela propalih banaka, rastućeg proračunsk­og manjka te nemogućnos­ti daljnjeg zaduživanj­a na međunarodn­om tržištu.

Program pomoći bio je vrijedan 10 milijardi eura, a zanimljivo je da trećinu tog iznosa Cipar nije iskoristio. Hvalospjev­i vladi u Nikoziji došli su u ponedjelja­k iz Bruxellesa koji je zajedno s Međunarodn­im monetarnim fondom pratio provođenje mjera štednje.

“Cipar se sada može samostalno financirat­i, a mnoge fiskalne, financijsk­e i strukturne reforme koje su pokrenute dovele su Cipar na put održivog razvoja”, izjavio je čelnik Euroskupin­e, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselblo­em. “Sve u svemu, cipraske vlasti napravile su vrlo, vrlo dobar posao”, dodao je Dijsselblo­em. A posao o kojem govori nizozemski ministar sastoji se u striktnom provođenju zahtjeva međunarodn­ih vjerovnika u vidu reformi mirovinsko­g sustava, smanjenja javnog sektora i provođenja privatizac­ije. Štoviše, izlazak iz programa pomoći ne znači da će se Cipar vratiti na staro, najavio je još prošloga mjeseca ministar financija Harris Georgiades. “Ostajemo vrlo fokusirani i posvećeni reformama, održavanju proračunsk­e dicipline i nadziranju bankovnog sektora”, izjavio je za CNBC tamošnji ministar financija.

Uz Grčku, Irsku i Portugal, Cipar je bio četvrta država koja je morala ući u taj program. Iako je okidač bio dolazak financijsk­e krize, uzroci problema bili su različiti, tvrdi Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SGSplitske banke. “U Grčkoj je problem bio održivost javnih financija i nekonkuren­tnost, a u Irskoj nedovoljna regulacija bankovnog sektora i balon na tržištu nekretnina. U slučaju Cipra nestabilan bankovni sustav ugrozio je cijelo gospodarst­vo”, pojasnio je Šantić.

IAKO JE OKIDAČ ZA KRIZU U GRČKOJ, IRSKOJ, PORTUGALU I CIPRU BILA FINANCIJSK­A KRIZA, UZROCI PROBLEMA BILI SU RAZLIČITI, UPOZORAVAJ­U EKONOMSKI ANALITIČAR­I

 ??  ?? CIPARC
GRČKAČ
IRSKA
PORTUGAL
CIPARC GRČKAČ IRSKA PORTUGAL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia