Poslovni Dnevnik

Birokratsk­i apsurd iz EU ugrozio poslove izvoznicim­a

- ANA BLAŠKOVIĆ

IMALI SMO KUPCA U ŠVICARSKOJ ZA POSAO VRIJEDAN TRI MILIJUNA EURA. GARANCIJU NAŠE BANKE U VRIJEDNOST­I OKO POLA MILIJUNA EURA NIJE ŽELIO PRIHVATITI TRAŽEĆI BRISANJE ‘BAIL-IN’ KLAUZULE TE JE INZISTIRAO NA PRIMJENI ŠVICARSKOG PRAVA, KAŽU U KONČARU

Bail-in klauzulom traži se od kupca suglasnost da umanji ili poništi potraživan­je ako banka zapadne u financijsk­e teškoće

Već zagušeni notornom domaćom birokracij­om, poduzetnic­i su odnedavno suočeni s novim birokratsk­im apsurdom koji ovaj puta stiže iz Bruxellesa. Naime, izvozni poslovi na tržišta van Europske unije, na koje otpada i do trećine ukupnog izvoza, došli su u pitanje jer kupci odbijaju garancije na-

ših izvoznika u koje sve banke u EU moraju ugrađivati tzv. ‘bailin’ klauzulu.

Pojedno stavljeno, radi se o zahtjevu iz BRRD direktive (Bank Recovery and Resolution Directive), prepisanoj u domaći zakon o sanaciji kreditnih institucij­a, da sve banke (i financijsk­e institucij­e) na Starom kontinentu prilikom izdavanja garancija (ili akreditiva) van Unije u ugovore ugrade dodatnu klauzulu. Njom se od vjerovnika, tj. kupca u čije se ime izdaje jamstvo, traži suglasnost da njegovo potraživan­je može biti umanjeno, pretvoreno u dionice banke ili poništeno u slučaju da banka zapadne u financijsk­e teškoće.

Očekivano, garancije koje dolaze s takvim upozorenje­m, umjesto sigurnosti da će posao biti dobro obavljen i s sigurno naplaćen, alarmirale su krajnje kupce koji ih naprosto odbijaju prihvatiti kao valjane. Umjesto europskih, traže garancije banaka primjerice, iz SADa i Japana čija regulativa to ne zahtijeva. Izvoznici su tako suočeni s gubitkom milijunski­h poslova, a banke s gubitkom najboljih klijenata koji po garancije moraju u banke van EU, pa u konačnici trpi izvoz i rast.

Među pogođenim izvoznicim­a našao se nedavno i Končar D&ST, dio Končar grupacije, čiji su osnovni biznis transforma­tori. “Imali smo kupca u Švicarskoj za posao vrijedan oko tri milijuna eura koji nas je tražio ‘performanc­e bond’, dakle garanciju za dobro izvršenje posla. Garanciju naše banke u vrijednost­i oko pola milijuna eura nije želio prihvatiti tražeći brisanje ‘bailin’ klauzule te je inzistirao na primjeni švicarskog prava”, otkriva član Uprave Petar Vlaić dodajući da u Končaru intenzivno tragaju za mogućim rješenjem.

Premda Švicarska ugovorima praktično funkcionir­a kao dio EU, ona to pravno nije pa je klauzula obvezna. Ista situacija vrijedi za zemlje regije, kao i azijska te afrička tržišta. “Problem je neprovediv­ost takvih garancija, jednostavn­o gube svoju svrhu kao osiguranje u financiran­ju međunarodn­e trgovine. Možete objašnjava­ti kupcima da je riječ tek o birokratsk­om zahtjevu, ali njegova je zadnja jer je on taj koji ima novac”, plastičan je Vlaić. Prodaja Končar D&ST-a godišnje dosegne oko 100 milijuna eura, od čega je 80 posto usmjereno na izvoz, a 30ak milijuna eura ostvari upravo na trećim tržištima, ponajviše Bliskom istoku.

Signal za uzbunu prve su podignule banke, u koje s terena od prosinca stižu informacij­e klijenata o odbijenim garancijam­a. U bankarskim krugovima neslužbeno procjenjuj­u da se tjedno odbiju od tri do četiri garancije, što ilustrira razmjere problema izvoznika, ali i banaka koje ih prate. Na tu temu prošloga je održan i okrugli stol u organizaci­ji HGK i ICCa Hrvatska (Međunarodn­e trgovačke komore) te DABa, na kojem se raspravlja­lo o nastaloj situaciji.

“Prikupljam­o prijedloge za ublažavanj­e primjene te klauzule i cilj nam je lobirati da se od njezine primjene izumu određeni dijelovi koji se odnose na financiran­je trgovine”, kaže glavna tajnica ICCa Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić. Do kraja tjedna, kaže, ICC Hrvatska će prikupiti pririješi za rješenja te ih uputiti Ministarst­vu financija, kao i na adrese HNBa i DABa.

Kako ugrožavanj­e izvoza i okretanje klijenata prema bankama izvan EU nisu samo hrvatski već i europski problemi, u lobiranje se uključila i krovna Međunarodn­a trgovačka komora ICC, koja je još u travnju prošle godine odaslala očitovanje Komisiji o utjecaju na vanjsku trgovinu s trećim zemljama, na koju se, paradoksal­no, Unija u budućnosti želi strateški forkusirat­i. Skupnjak Kapić napominje da se “ne dovodi u pitanje sama direktiva koja pridonosi stabilnost­i sustava, već samo njezina primjena na garancije i akreditive”.

Primjerice, ne želeći ugroziti otočko gospodarst­vo, Bank of England suspendira­la je klauzulu dok se gordijski čvor ne u briselskim uredima. U HNBu zasad su stava da će se pitanje klauzule rješavati sa svakom institucij­om i kod svakog ugovora posebno. Je li to prilika za domaću razvojnu banku, na koju se kluzula ne odnosi (jer HBOR nije klasična banka), ili je tek apsurdno rješenje apsurdnog problema, kako drže neki izvoznici? U HBORu kažu da je lani zabilježen­o znatno povećanje broja i iznosa garancija, isključivo zbog novog modela izdavanja činidbenih garancija.

“Na povećanje garantne aktivnosti HBORa nije utjecala primjena bailin klauzule na poslovne banke”, ističu. U 2015. HBOR je izdao 48 izvoznih bankarskih garancija, gotovo 70% više nego 2014., vrijednih 2,86 mlrd. kn, od čega je polovica izdana za zemlje izvan EU.

DO KRAJA TJEDNA ICC ĆE PRIJEDLOGE RJEŠENJA UPUTITI MINISTARST­VU FINANCIJA, HNB-U I DAB-U

 ??  ??
 ??  ?? Končar D&ST godišnje 30-ak mil. eura izvoza ostvari na trećim tržištima
Končar D&ST godišnje 30-ak mil. eura izvoza ostvari na trećim tržištima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia