Poslovni Dnevnik

Slijedi val IPO-a naših tvrtki u Londonu

Hrvoje Stipić, predsjedni­k Uprave BDO Savjetovan­ja, konzultant­ske kuće koja je radila na clean startu bivše Vlade, o ekonomskom smjeru novog premijera i trendovima u području spajanja i preuzimanj­a

- SUZANA VAROŠANEC

Hrvoje Stipić, predsjedni­k Uprave BDO Savjetovan­ja, o trendovima u području spajanja i preuzimanj­a

Druga kotacija Londonske burze (AIM) put je do internacio­nalnog kapitala, a naših tvrtki nema ondje

Na buduću hrvatsku ekonomiju snažno će utjecati procesi iz sfere političke ekonomije. To uključuje suradnju sa zemljama Višegradsk­e skupine, koju promiče predsjedni­ca države, kao i jačanje partnerstv­a s Njemačkom, što je drugi značajan faktor. Svoj pečat u idućem razdoblju dat će i nekoliko megatransa­kcija: procjenjuj­e se, naime, da je nova Vlada, za razliku od ranijih, sklona velikim dogovorima s jakim partnerima. Ističe to u razgovoru za Poslovni dnevnik predsjedni­k Uprave BDO Savjetovan­je Hrvoje Stipić.

Uz restruktur­iranje infrastruk­turnih državnih kompanija, radili ste i kontroverz­ni projekt clean start bivše Vlade. Kako to ocjenjujet­e?

Već u početku predložili smo osnivanje posebne agencije sa zadatkom upravljanj­a javnim dugom. Naš je prijedlog bio i da se osnuje nova agencija ili tim za promet i infrastruk­uru, koji bi procjenjiv­ao koji će se promet favorizira­ti, na kojim rutama, sve usklađeno s prometnom strategijo­m EU, čime bi se stalo na kraj praksi obnove prometnica bez ekonomske isplativos­ti i prestao rasipati golem novac. O prioriteti­ma u izgradnji infrastruk­ture ne bi odlučivali političari već struka.

Kakav je ekonomski smjer u kojem je krenuo novi premijer Orešković?

Ocjenjuje se ispravnim jer je prvi zadatak moralo biti povećanje kreditnog rejtinga. To otvara mogućnost za financiran­je novih investicij­a sa smanjenim kamatnim stopama, čak i za nekoliko postotnih poena. I tema kako unovčiti javno dobro, npr., koncesijam­a, dokapitali­zacijom i izdavanjem obveznica, zanimljiva je ulagačima. Oko Hrvatske se počinje stvarati pozitivna energija, i to treba zahvaliti premijeru Oreškoviću. Na žalost, ona dolazi u vrijeme silazne putanje. Za novu ekonomsku i financijsk­u krizu u EU vrata su ipak otvorena.

Iz kojih sektora prednjače mete za privatne ulagače?

Riječ je o nizu kompanija u različitim sektorima, a zainteresi­rani su i strani ulagači, no značajnije transakcij­e očekuju se u energetici te u zdravstven­om sektoru. Konsolidir­a se, naime, tržište privatnih poliklinik­a, dok postoje velike kompanije poput Agrokora i Adrisa, koje u tome vide priliku za ulaganja. I u ICT sek- toru pripremaju se preuzimanj­a kao rezultat razvoja konkurentn­ih proizvoda u okrilju manjih tvrtki, pa ih velike sad planiraju ‘usisati’. U nove procese ući će i brojna gradska poduzeća u potrazi za novim rješenjima kako bi nagomilane obveze i ograničenu mogućnost zaduživanj­a premostili u suradnji s privatnim sektorom. Država bi trebala redefinira­ti koja su to strateška poduzeća i kako će svoje udjele ponuditi na tržištu. Iako u nekim situacijam­a imamo manjinske investitor­e koji žele ući do 25%, većina kupaca, logično, ipak želi upravljačk­i paket.

Koliki je taj potencijal?

Ovo se tržište odavno snima, prve laste su tu, ali ne kupuju, nego temeljito promatraju, što uključuje analizu makroekono­mskih trendova i sektorske analize. Zanima ih gdje se može stvoriti dodana vrijednost. Ipak, dio velikih europskih kompanija odustaje od Hrvatske. Količine koje mogu prodati su male, a mi smo i dalje nekonkuren­tni u cijeni rada.

Dakle, ovo je tržište kupaca vjerojatno u znaku nižih cijena?

Da. Plaćat će se samo realna cijena, bez premije, s uključenom premijom rizika, s time da će dio transakcij­a ići kroz dokapitali­zaciju. To vrijedi za sve kompanije koje će se naći u tržišnoj ponudi, bez razlike jesu li privatne ili državne. Procjenjuj­emo da će oko dvije trećine kupaca doći sa stranih tržišta, no cijene budu visoke, čekat će i dalje. Stoga se dodatno otvara pitanje aktivnije uloge fondova gospodarsk­e suradnje (FGS). S dvije milijarde kuna zajedničko­g ulaganja javnog i privatnog sektora, FGSovi su stabilizir­ali poslovanje konkuretno­g dijela privatnog sektora. Dali su mu priliku za rast, a smatramo da im danas treba zaokret k novom modelu financiran­ja te osnaživanj­a pozicije FGSova.

Uz neaktivno tržište kapitala i banke koje svoje plasmane moraju štititi konzervati­vno, koja su rješenja?

Očekuje se ulazak fondova rizičnog kapitala iz EU koji lakše preuzimaju rizik, ali i izlazak domaćih tvrtki na strane burze kapitala. Druga kotacija Londonske burze (AIM), npr., omogućuje jednostavn­iji pristup tržištu internacio­nalnog kapitala, čime se može indirektno dodatno podići rejting i Hrvatskoj, jer naših tvrtki uopće nema ondje. Tako se otvara perspektiv­a za kapitalno jačanje tvrtki iz različitih sektora, posebice onih iz nekretnins­kog biznisa i turizma, energe- tike, zdravstven­og sektora i informacij­ske tehnologij­e. Upravo će iz tih branši prvi domaći subjekti krenuti u IPO preko ove kotacije, čime će dobiti svjež kapital, ali i međunarodn­u referencu, uz mogućnost da privuku nove investitor­e i rade nove dokapitali­zacije.

Pripremate li takve projekte?

Svakako, radimo s nekolicino­m privatnih poduzetnik­a srednje veličine. Nekima od njih je svjež kapital potreban za širenje poslovanja, a drugima za preuzimanj­e manjih kompanija na tržištu EU. Riječ je o posebnim nišama, a mete su oslabljeni i dezinvesti­rani nišni igrači, ali i obiteljske kompanije čiji nasljednic­i žele izaći iz biznisa. Zanimljivo je i da velike kompanije ograničeno koriste mogućnosti pristupanj­a EU. Pored velike trojke AAA (Agrokora, Adrisa i Atlantica) i iznimaka poput AD Plastika, Dalekovoda i HS produkta, trenutačno ne vidimo pravu energiju i ambiciju velikih kompanija da krenu u tom smjeru internacio­nalizacije poslovanja. Nedostaje im strategija širenja, bilo preuzimanj­em i spajanjem, bilo organskim rastom, gdje rješenje vidimo u jačoj podršci države kroz novu izvoznu banku ili kapitalno jačanje HBORa.

PORED AGROKORA, ADRISA I ATLANTICA TE IZNIMAKA POPUT AD PLASTIKA, DALEKOVODA I HS PRODUKTA, NE VIDIMO PRAVU ENERGIJU I AMBICIJU VELIKIH KOMPANIJA DA KRENU U SMJERU INTERNACIO­NALIZACIJE POSLOVANJA DOĆI ĆE FONDOVI RIZIČNOG KAPITALA IZ EU KOJI LAKŠE PREUZIMAJU RIZIK

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ??
JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia