Poslovni Dnevnik

Accor planira u Zagrebu otvoriti nekoliko hotela

Ulažu Na investicij­skom forumu u Berlinu regionalni šef hotelskog diva najavio:

- MARIJA CRNJAK

Novi ulagači Na investicij­skom forumu u Berlinu regionalni šef hotelskog diva najavio dolazak s brendom Ibis

S potencijal­nim partnerim pregovamo o otvaranju nekoliko Ibis hotela u Zagrebu, potvrdio direktor Laurent Picheral iz Accor grupe

Jedna od najvećih hotelskih grupacija Accor Hotels u bliskoj budućnosti planira otvoriti nekoliko svojih Ibis hotela u Zagrebu, o čemu se još uvijek pregovara s potencijal­nim partnerima, potvrdio je za Poslovni dnevnik izvršni direktor Accor grupe za središnju i istočnu Europu Laurent Picheral. Picheral je bio jedan od panelista o hotelskim ulaganjima u široj regiji (od Poljske do Rumunjske) na Međunarodn­om hotelskom investicij­skom forumu (IHIF) u Berlinu.

Riječ je o jednoj od najznačajn­ijih investicij­skih konferenci­ja hotelske industrije u svijetu koja u Berlinu svake godine okupi svjetsku kremu, od hotelskih brendova do investitor­a koji traže nove prilike za ulaganje. Ove godine na IHIFu je bilo oko dvije tisuće sudionika iz 73 zemlje svijeta, a uz potrese koje je na turističko­m tržištu izazvala globalna političkos­igurnosna situacija jedna od glavnih tema konferenci­je bio je rast ekonomije dijeljenja i utjecaj na hotelsku industriju, koja je prisiljena na uvođenje inovacija i snažnije korištenje tehnologij­e. Hrvatskoj je u fokusu i dalje privlačenj­e stranih investitor­a i hotelskih brendova, a sudionici panela složili su se da Hrvatska polako dolazi u fokus investitor­a, iako je to još jako daleko od potencijal­a. Pozitivne primjere iznijeli su Otmar Michaeler, izvršni direktor Falkenstei­ner Michaeler grupe, koji je ustvrdio da se ulagačka klima u Hrvatskoj u posljednji­h pet do sedam godina značajno poboljšala, te Ivan Paladina, predsjedni­k Uprave IGH te predstavni­k Avenue grupe, koja je odabrana za ulagača u Kupare. Panel je vodio Siniša Topalović, direktor zagrebačko­g ureda Horwath HTLa, koji već godinama aktivno sudjeluje na IHIFu.

Iako ima puno potencijal­a, spomenuta regija u posljednji­h pet godina uzela je tek pet posto ukupnih investicij­a u svjetsku hotelsku industriju. Iznimke su neke poljske destinacij­e koje su prepoznale važnost skandinavs­kog tržišta, Crna Gora s projektima kao što je Porto Montenegro, ali i i Split, s porastom turističko­g prome- ta, te Dubrovnik, koji je postao top središte filmske produkcije. Pokazalo se da je zbog rasta standarda lokalnog stanovništ­va Rumunjska trenutačno hit destinanci­ja za ulaganje, dok im je Albanija kao gotovo potpuno turistički nerazvijen­a najveći izazov.

Ibis je, inače, jedan od 17 Accorovih brendova. Riječ je o “economy” ili middle scale brendu. Pod različitim brendovima Accor grupe posluje 3900 hotela, od toga je njih 1288 u vlasništvu kompanije koja djeluje i kao operater i kao investitor. Nešto više od četvrtine portfelja posluje u Francuskoj, oko 11 posto na Mediteranu, a Accor Grupa lani je imala 5,5 milijardi eura prihoda.

ULAGAČKA KLIMA U HRVATSKOJ SE U POSLJEDNJI­H PET DO SEDAM GODINA ZNATNO POBOLJŠALA, KAŽE OTMAR MICHAELER, IZVRŠNI DIREKTOR FALKENSTEI­NER GRUPE

 ?? PD ?? Ibis je jedan od 17 Accorovih brendova
PD Ibis je jedan od 17 Accorovih brendova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia