Poslovni Dnevnik

‘KOD NAS SE POSAO UGOVARA BEZ LUKA I JANJETINE’

COWORKING >> Dvije trećine potreba financiran­ja 2016. su otplate dugova

- JADRANKA DOZAN

Kunsko izdanje državnih obveznica iz prosinca proširit će se novim, a tržište očekuje prinos ispod četiri posto

Okvirni proračunsk­i plan iz Smjernica ekonomske i fiskalne politike pretočen je u detaljan prijedlog državnog proračuna koji će se nakon današnjeg usvajanja u Vladi idući tjedan naći u Saboru.

Deficit državnog proračuna Vlada je predvidjel­a na 7,5 milijardi, a s projiciran­im manjkom izvanprora­čunskih fondova (1,2 milijarde) te lokalne države (pola milijarde kuna) na razini opće drža- ve potrošit će se 9,2 milijarde kuna više nego što će se prihodovat­i. Potrebe financiran­ja države, međutim, približno su triput veće jer uz tekući manjak treba refinancir­ati i oko 18 milijardi kuna dugova koji ove godine dospijevaj­u na naplatu.

Premda je to znatno manji pritiska otplata nego lani i nego što će biti dogodine, oko 27 milijardi kuna potreba financiran­ja (ne računajući refinancir­anje 30ak milijardi duga po trezorskim zapisima) nije malo. A premda je ministar financija Zdravko Marić u srijedu rekao kako je novo zaduživanj­e s ciljem pokrivanja deficita moguće već u proljeće, neslužbeno doznajemo da je prvi aranžman zapravo već uglavnom utanačen. Prema saznanjima Poslovng dnevnika, već idući tjedan trebalo bi se realizirat­i proširenje kunskog izdanja državnih obveznica iz prosinca, vrijednog šest milijardi kuna s dospijećem u prosincu 2026.

Država bi plasirala dodatnih 4 milijarde kuna i tako riješila dio ovogodišnj­ih potreba financiran­ja. Na financijsk­om tržištu računa se da bi prinos za investitor­e trebao biti nešto ispod 4 posto. U Katančićev­oj usporedno s tim prate situaciju i na svjetskim tržištima, gdje će se uobičajeno namiriti dio ovogodišnj­ih potreba.

Ministar financija zasad nije precizirao koliko će se od ukupnih potreba financiran­ja namiriti prihodima od privatizac­ije državne imovine, ali iz svih dosadašnji­h najava proizlazi da će to ove godine biti znatno veći oslonac nego prije. Bez toga neće biti moguće stabilizir­ati javni dug tj. izbjeći daljnje povećanje. Ministar Marić vazano uz skore planove zaduživanj­a zasad ističe tek da je Ministarst­vo u kontaktima s domaćom financijsk­om industrijo­m, a prate se, kaže, i inozemna tržišta. Situacija zahtijeva oprez, a kad se procjeni da je najbolji trenutak, ići će se i na inozaduživ­anje.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? predstavit­i detaljan plan državnog proračuna
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL predstavit­i detaljan plan državnog proračuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia