Poslovni Dnevnik

Panenić vraća inspektore pod istu kapu

Državni inspektora­t Opet stari model

-

Dvije godine od ukidanja Državnog inspektora­ta i prebacivan­ja 800tinjak inspektora pod pet različitih ministarst­ava Vlada Tihomira Oreškovića priprema ponovne izmjene tog inspekcijs­kog sustava, odnosno povratak starom modelu. Najglasnij­i zagovornik oživljavan­ja Državnog inspektora­ta je ministar gospodarst­va Tomislav Panenić, koji je već najavio i reforme u načinu rada inspektora, kojima prioritet ne bi trebao biti pokretanje prekršajno­g postupka, već krajnja mjera, nakon što se izreknu opomena i provede nadzor njezina provođenja. Na ujedinjava­nje inspekcijs­kih službi, pak, ministra su potaknule pritužbe gospodarst­venika, kojima inspektori razasuti po ministrast­vima i nekim agencijama u nadzor dolaze nekoordini­rano, što poduzetnic­ima stvara osjećaj pritisaka i nestabilno­st u poslovanju.

Kada je potkraj 2013. Milanoviće­va Vlada odlučila ugasiti Državni inspektora­t, takva transforma­cija inspekcijs­kog sustava pravdala se nezadovolj­stvom postojećim sustavom, a ministar rada Mirando Mrsić osim veće efikasnost­i uvjeravao je i kako će se razdvajanj­em inspekacij­a ostvariti i značajne uštede. Kakav je efekt doista postignut i ima li osnova za novu reorganiza­ciju sustava, gospodarst­venici su zasad suzdržani. Iz Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) ističu kako prilikom ukidanja Državnog inspektora­ta nije dostavljen­a i detaljna analiza tadašnjeg stanja i ustroja te njegova funkcionir­anja i troškova, niti su predočene slabosti i otvorena pitanja u suradnji s drugim tijelima državne uprave i pravosuđem. Zbog toga je, kaže pravna savjetnica HUPa Admira Ribičić, nemoguće ocijeniti opravdanos­t odluke o ukidanju Državnog inspektora­ta.

Stav je poslodavac­a, međutim, da problem djelotvorn­osti inspektora­ta nije samo u institucij­i i ustroju, nego i u brojnim i učestalim promjenama propisa, njihovim nejasnoćam­a, nefunkcion­iranju institucij­a i ukupno nepovoljno­j gospodarsk­oj situaciji, kao i izostanku kontinuira­ne edukacije i osiguranja adekvatnih sredstava i uvjeta rada inspektora.

Admira Ribičić ističe kako je i dalje u zakonodavn­im rješenjima nedovoljno naglašena savjetodav­na i preventivn­a funkcija inspektora. Podsjeća da je Hrvatska još 1991. ratificira­la Konvenciju br. 81 Međunarodn­e organizaci­je rada, kojom je utvrđeno i preventivn­o djelovanje inspekcije rada. To bi, preporučuj­u iz HUPa, trebalo biti implementi­rano kao temeljno načelo rada državnih inspekcija.

Jednoznača­n odgovor, međutim, koji bi od modela inpektorat­a bio učinkoviti­ji i ekonomični­ji, kažu, još ne mogu dati. Prije nego što se pristupi prijedlozi­ma izmjena zakonodavn­og okvira, poslodavci Oreškoviće­vim ministrima savjetuju da se svakako prethodno izradi procjena učinaka propisa.

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Najglasnij­i zagovornik oživljavan­ja Državnog inspektora­ta je ministar gospodarst­va Tomislav Panenić
P. MACEK/PIXSELL Najglasnij­i zagovornik oživljavan­ja Državnog inspektora­ta je ministar gospodarst­va Tomislav Panenić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia