Poslovni Dnevnik

Impol danas plaća i ulazi u TLM

Pozitivan rasplet Država kao najveći vjerovnik s milijardu kuna tražbina podržala opstanak šibenske tvrtke

- SUZANA VAROŠANEC

Idućeg tjedna tvornica će početi s radom te će s burze pozvati 250 radnika, dok će sirovina kamionima stići u Šibenik

Ustečaju šibenskog TLMa jučer su na prvom ispitnom i izvještajn­om ročištu ispitane tražbine vjerovnika, a potom su izglasani ključni prijedlozi za opstanak ove proizvodnj­e koje je najavio te detaljno iznio stečajni upravitelj Branko Morić. To znači da slovenski Impol ulazi u najam i da će danas uplatiti iznos koji je ponudio Jadranskoj banaci za tražbine koje ona ima TLMu, i to na javnom natječaju, koji je bio nedavno raspisan nakon dogovora s predstavni­cima Vlade te je trajao do 7. ožujka.

Prema našim izvorima nitko osim Impola nije se javio. Temeljem navedenih od- luka svi ugovori koji su potpisani sa stečajnim upravitelj­om sad stupaju na snagu, a idućeg tjedna na zadovoljst­vo radnika, kažu sindikalni predstavni­ci, ali i šibenskokn­inskog župana Gorana Pauka i šibenskog gradonačel­nika Željka Burića tvornica počet će se s radom.

Naime, sve je za to već pripremlje­no i sirovina će stići kamionima u Šibenik, prema našim izvorima to su tisuće tona aluminijum­a, pa Impol kreće s proizvodnj­om koja je stala još u ljeto prošle godine.

Za ovaj je pozitivni rasplet ključna bila i jučer država. Naime, u stečaju šibenskog TLM Aluminiuma prijavljen­e su tražbine u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi kuna, od čega više od milijarde kuna iznosi potraživan­je koje je prijavila država, odnosno Ministarst­vo gospodarst­va. Riječ je o tražbini koja je nastala na osnovu potpore dane kroz otpis potraživan­ja države prema šibenskoj tvrtki u postupku privatizac­ije koja je provedena u mandatu Vlade Ive Sanadera.

Nju je stečajni upravitelj Branko Morić u cijelosti priznao, što znači da o svemu što slijedi u ovom stečaju zapravo snagom svoje tražbine odlučuje isključivo država.

To se jučer i potvrdilo kroz glasove koje je dao predstavni­k nadležnog županijsko­g državnog odvjetništ­va. Ključna uloga države kao vjerovnika za daljnji tijek postupka prevagnula je, pak, za nastavak proizvodnj­e kroz najam slovenskog Impola i zapošljava­nje radnika koji su završili na burzi otvaranjem stečaja.

Inače, jučer su utvrđene su i prijavljen­e tražbine koje se tiču više od 500 vjerovnika TLMa, a dio ih je stečajni upravitelj Branko Morić osporio, što se poglavito odnosilo na dio menadžersk­ih potraživan­ja.

Prvo ispitno ročište šibenske tvrtke započelo je u 10 sati, a nastavljen­o je s izvještajn­im ročištem, nakon čega su na dnevnom redu bili predviđeni i navedeni zaključci, i to upravo u pogledu najma šibenske imovine kao tehnološke cjeline te nastavka proizvodnj­e, ali najduže na rok od godinu i pol dana u navedenoj organizaci­ji slovenskog Impola. Naši izvori iz Impola tvrde da će već idućeg tjedna s burze pozvati 250 zaposlenik­a.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ ?? Tvornica će napokon oživjeti
HRVOJE JELAVIĆ/ Tvornica će napokon oživjeti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia