Poslovni Dnevnik

‘Kod nas se posao ugovara bez luka i janjetine, presudni kvaliteta i poslovnost’

Coworking BIZkoshnic­a će uz poduzetnik­e okupiti i druge coworking prostore u Hrvatskoj

- BERNARD IVEZIĆ

Dok coworking prostori okupljaju različite poduzetnik­e, Mirela Marović Omerza, osnivačica coworking prostora BIZkoshnic­e, Matija Raos iz inicijativ­e Coworking.hr i Alan Šlapar, osnivač coworking prostora Workup inkubatora, žele okupiti specifične coworking prostore. Uz katalog coworking prostora u Hrvatskoj, plan im je potaknuti državu da promovira taj, za hrvatske prilike nov način vođenja posla.

Coworking je dijeljeni uredski prostor s nizom dodatnih sadržaja. Prema podacima Coworking.hra, u Hrvatskoj je aktivno 11 coworking prostora, od čega pet u Zagrebu, tri u Splitu te po jedan u Rijeci, Osijeku i Zadru. Marović Omerza kaže da žele u to uključiti sve coworkinge u Hrvatskoj.

Zaštita od birokracij­e

“Coworking će po pitanju načina rada i ugovaranja posla u idućih nekoliko godina postati jednako važan za biznis kao što su to danas društvene mreže”, kaže Marović Omerza. Navodi da je coworking dobra infrastruk­tura za uspjeh mikro i malih poduzetnik­a jer im osigurava miran start. Dodaje da to doslovno znači da coworking na sebe preuzima ulogu onoga koji po pitanju prostora treba zadovoljit­i sve one uvjete koje postavlja država, a s kojima se mali biznisi često ne mogu nositi. Dodaje da coworking promovira i druk- čiju poslovnu kulturu. “Tu se posao ugovara bez luka i janjetina, presudna postaje kvaliteta i poslovnost. A bez obzira na to što netko mislio, u Hrvatskoj coworking dobro prolazi jer nas gađa točno gdje treba”, ističe Marović Omerza.

Prirodni katalizato­r

Pojašnjava da su Hrvati generalno zatvoreni i da je zato posao koji rade u pravilu prilično usitnjen. Ima mnogo freelancer­a i mikropoduz­etnika koji su sjajni profesiona­lci. Njima, dodaje Marović Omerza, trebaju prostori gdje se mogu poslovno družiti i stvarati nove kontakte.

“No, ljudi kod nas su suzdržani u komunikaci­ji i ne vole kad im se to nameće, a coworking je baš to nudi a ne nameće – i zato prolazi”, kaže osnivačica BIZkoshnic­e. Ma- rović Omerza karijeru je počela u Austriji. Nakon studija ekonomije u Beču radila je kao projektni menadžer u jednoj IT tvrtki na poslovima optimizaci­je poslovnih procesa za banke i osiguravaj­uća društva.

Nakon povratka u Hrvatsku uključila se u obiteljski biznis koji je bio vezan uz izradu čip kartica, a zatim se otisnula u vlastiti biznis pokrenuvši s partnerima tvrtku Avantes plus kroz koji kao spinoff vodi BIZkoshnic­u.

Prostor inovacija

Marović Omerza bez lažne skromnosti kaže da je uvjerena da ima najbolje lociran coworking prostor u Zagrebu. BIZkoshnic­a se nalazi na Britanskom trgu, ispod Pantovčaka na Ilici. “Želim BIZkoshnic­u dalje razvijati kao intiman coworking u centru grada”, ističe. Navodi da je u kratkom roku privukla 10 tvrtki i 15 profesiona­laca, freelancer­a i mikropoduz­etnika koji mahom rade poslove za inozemstvo. Usto, dodaje, članovi BIZkoshnic­e su prevoditel­ji, poslovni i EU konzultant­i, dvije online turističke agencije i nekoliko portala.

“Kod nas rade i fotografi i dizajneri, a veseli me što su članovi od 22 do više od 50 godina jer tolika raznolikos­t čini BIZkoshnic­u prostorom stvaranja inovacija”, zaključuje.

 ?? PETAR GLEBOV/ ?? Mirela Marović Omerza, osnivčica BIZkoshnic­e
PETAR GLEBOV/ Mirela Marović Omerza, osnivčica BIZkoshnic­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia