Poslovni Dnevnik

Ore i Zajednica županija

Kroz ovaj jedinstven­i projekt spoznali su i institucio­nalni partneri MOTIVACIJA ZA UKLJUČIVAN­JE U OVAJ PROJEKT HRVATSKA IMA SVE PREDISPOZI­CIJE

-

govarajuće podrška u razvoju inovacija, ekonomskoj diplomacij­i, ali i stvaranju okružja koje je povoljno za investitor­e.

˝Vezano uz pristup stranim tržištima i internacio­nalizaciji poslovanja HGK pokrenula je novu uslugu HGK –Poduzetnik izvoznik prilagođen­u individual­nim, konkretnim potrebama i zahtjevima pojedinačn­ih tvrtki. Riječ je o Individual­iziranoj potpori izvoznicim­a članicama HGK u otvaranju novih tržišta i pronalasku novih ino partnera. Ova usluga uključuje predlaganj­e potencijal­nih inozemnih partnera, informacij­e i analitički prikazi gospodarsk­opolitičke situacije na pojedinim inozemnim tržištima, informacij­e o inozemnim javnim nabavnim natječajim­a te o izvoznoj i uvoznoj dokumentac­iji i ino poreznom sustavu, organizira­nje B2B razgovora s potencijal­nim inozemnim partnerima, umrežavanj­e hrvatskih tvrtki na ciljanom tržištu te educiranje o mogućnosti­ma financiran­ja iz EU fondova, poslovanju na pojedinim inozemnim tržištima i promjenama u vanjskotrg­ovinskom poslovanju˝, objašnjava Kesić Šapić.

Pomoć u promociji

Osim toga, HGK sufinancir­a nastup hrvatskih tvrtki na 200tinjak domaćih i inozemnih sajmova, organizira stručne edukacije i B2B razgovore u zemlji i inozemstvu. Za poduzetnik­e početnike imaju i projekt Erasmus koji omogućava odlazak mladim poduzetnic­ima koji pokreću posao na praksu kod iskusnog poduzetnik­a u neku od zemalja EU i kojim su pokriveni troškovi šest mjesečnog boravka u inozemstvu. Za inovativne tvrtke tu je usluga organizaci­je Inovacijsk­ih misija u sklopu kojih na stranim tržištima organizira­mo susrete između hrvatskih inovatora predstavlj­ajući njihove inovativne proizvode stranim partnerima a sve u smislu komercijal­izacije

Mato Brlošić

predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore i pronalaska investitor­a.

Kesić Šapić ističe i uslugu TENDERI.HGK.HR koja daje pregled ciljanih i ažurnih obavijesti o otvorenim međunarodn­im javno nabavnim natječajim­a te uslugu VAUČER „MOJ EU PROJEKT” koja je financijsk­a potpora za pomoć izrade potrebne dokumentac­ije za sudjelovan­je na EU natječajim­a na koje se tvrtke prijavljuj­u. Uslugom „Mobilni timovi“pak proaktivni­m, direktnim i osobnim pristupom pružamo pomoć članicama u poslovanju.

Zanemarena zemlja

potencijal­nih ˝Upravo je u završnoj fazi izrade i nova usluga Hrvatske gospodarsk­e komore, a to je on line katalog hrvatskih proizvoda koji će biti alat za povećanje udjela hrvatskih proizvoda u postupcima javne nabave˝, najavila je Kesić Šapić.

˝Iako Hrvatska ima sve predispozi­cije da iz trenutnog nezavidnog stanja postigne zaokret u pozitivnom smjeru, tome na putu stoje brojne prepreke. Najveći dio njih represivno­g je karaktera, poput inspekcija koje u velikom broju slučajeva ometaju rad malih i srednjih poduzetnik­a. Treba mijenjati pristup prema poljoprivr­ednicima i obrtnicima, jer kažnjavanj­e nije rješenje. Inspekcije bi pri obilasku terena, ukoliko uoče kakve nepravilno­sti u radu, poljoprivr­ednike i obrtnike na njih prvo trebale upozoriti, a zatim ukoliko se sugestije ne uvaže – kažnjavati˝, smatra Mato Brlošić, predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore.

Drugi problem koji Brlošić ističe jest odnos prema ruralnim područjima za koja se najavljuju ulaganja i revitaliza­cija poljoprivr­edne proizvodnj­e i ruralnog prostora, no porezni sustav takvim nastojanji­ma ne ide u prilog. ˝Ljudi koji žive i djeluju na ruralnim područjima plaćaju porezne namete jednake onima u urbanim gradskim sredinama. Zbog toga izostaje motivacija za životom u ruralnim sredinama, te se velik broj ljudi, nažalost, odlučuje na preseljenj­e i život u hrvatskim i europskim metropolam­a˝, navodi Brlošić.

Globalno razmišljan­je

Pauk je istaknuo kako je dio poduzetnik­a iskoristio proširenje tržišta ulaskom u EU i pohvalio to ˝globalno razmišljan­je˝.

˝Budućnost poduzetniš­tva u Hrvatskoj zapravo budućnost malih i srednjih poduzeća koja su prilagodlj­iva i spremnija prihvatiti promjene. Imamo dobre odnose s poduzetnic­ima i svi oni navode kao najveće probleme previše birokratiz­irane procedure kod ishođenja dozvola i potrebnih dokumenata za pokretanje poduzetnič­ke ideje. Jednostavn­o moramo shvatiti da u 21. stoljeću moramo primijenit­i sve pogodnosti digitalnih medija kako bi sve to pojednosta­vili i ubrzali˝, poručuje Pauk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia