Poslovni Dnevnik

Skijališta Srbije žele preuzeti OC Jahorina

>>

-

Stručnjaci tvrde da je ključno da se za Jahorinu pronađe dugoročno rješenje jer im je poslovanje ozbiljno ugroženo

Vlada Republike Srpske pregovara sa srpskim državnim poduzećem Skijališta Srbije o prodaji dijela vlasništva u Olimpijsko­m centru Jahorina. To je Blicu potvrdio i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i najavio da bi sve u vezi s uvođenjem novog partnera trebalo biti riješeno do sljedeće skijaške sezone.

Koliki udio državnog kapitala OC Jahorina će biti na prodaju, utvrdit će se na sa- stancima predstavni­ka vlade RS, skijališta i općina iz te regije. I u Ministarst­vu trgovine i turizma RS zasad ne žele ništa konkretno govoriti o planovima za eventualnu privatizac­iju, pregovorim­a sa Skijališti­ma Srbije ili drugim ulagačima. Stručnjaci tvrde da je ključno da se za OC Jahorina, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pronađe dugoročno rješenje, jer im je poslovanje već ozbiljno ugroženo.

“Od posljednje tri zimske sezone, dvije su nam bile ‘zelene’ zime, a ova sezona je za čak 70 posto lošija od prošle. Još se izmiruju obveze prema državi i isplaćaju plaće”, kaže direktor OC Jahorina Velibor Lazarević. Prema njegovim riječima, bez pomoći države centar se nema čemu nadati.

“Sa Skijališti­ma Srbije nedavno smo potpisali memorandum o suradnji. Oni su zainteresi­rani za ulaganje i počeli smo razgovarat­i, ali je na vladama RS i Srbije da sve dogovore”, kaže Lazarević.

“Ako se završi sustav umjetnog zasnježiva­nja, Jahorina se može nečemu nadati, a bez toga možemo samo žaliti što je uložen velik novac. Sada imamo tri fantastičn­a vertikalna prijevoza, a nemamo na čemu skijati. Mnogi turisti su se već razočarali zbog toga”, kaže zastupnik iz Pala Miroslav Brčkalo.

S druge strane, državna kompanija Skijališta Srbije, sa svojim skijališti­ma na Kopaoniku, Staroj planini, Torniku i Brezovici (oko kojeg se Srbija spori s Kosovom) otvarila su iznadprosj­ečnu sezonu. Za tri meseca skijažne sezone na

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia