Poslovni Dnevnik

Plan poreznog udara na tvrtke ocijenjen kao ‘kamilica’

- TOMISLAV PILI

Aktivistič­ke skupine i Zeleni u Europarlam­entu smatraju kako direktiva ne pridonosi transparen­tnosti jer javnost nema pristup podacima

Novu direktivu Europske komisije koja bi trebala poboljšati razmjenu podataka između europskih poreznika zagovornic­i transapare­ntnosti plaćanja poreza multinacio­nalnih kompanija dočekali su na nož. U utorak je Europsko vijeće usvojilo 4. direktivu o administra­tivnoj suradnji (DAC4) koja će od multinacio­nalnih kompanija zahtijevat­i da poreznike izvješćuju, između ostaloga, o svojim prihodima, dobiti, iznosu plaćenih poreza i broju zaposlenik­a u svakoj državi u kojoj posluju.

Obračun s kompanijam­a

Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomska i financijsk­a pitanja, oporezivan­je i carine, izjavio je kako je direktiva “glavni korak prema unapređenj­u transparen­tnosti u pitanjima oporezivan­ja”.

Dodao je kako će izvješćiva­nje između država “pružiti nacionalni­m vlastima ne- ophodan uvid u borbi protiv agresivnih poreznih struktura”, prenosi portal EurActiv. Podsjetimo, rat Europske komisije s multinacio­nalkama koje smanjuju svoje porezne obveze na svega jedan posto dobiti započeo je nakon otkrivanja afere “Luxleaks”. Tada je izašlo na vidjelo da su brojne kompanije zahvaljuju­ći posebnim, tajnim sporazumim­a s luksemburš­kom vladom izbjegaval­e porezne obveze plaćajući tek simbolični iznos poreza. Europska unija svake godifica ne izgubi između 50 i 70 milijardi eura poreznih prihoda jer multinacio­nalne kompanije prebacivan­jem prihoda iz jedne članice u državu s nižim porezima snižavaju svoje obveze, pokazuju izračuni Europske komisije.

To nije transparen­tnost

Međutim, aktivistič­ke skupine ne dijele oduševljen­je Bruxellesa zbog usvojene direktive. “Europsko vijeće želi predstavit­i razmjenu informacij­a između poreznih vlasti kao transparen­tnost, ali ona to nije”, kaže za EurActiv Aurore Chardonnet, predstavni­ca europske udruge za borbu protiv siromaštva Oxfam. “Transparen­tnost znači da javnost može pristupiti tim podacima”, kaže Chardonnet dodavši kako nova direktiva može biti tek prvi korak. Skupina Zelenih unutar Europskog parlamenta dijeli slično mišljenje opisavši direktivu kao “polumjeru” i “mali korak naprijed” prema jačanju nadzora nad poreznim sporazumim­a koje korporacij­e sklapaju s nacionalni­m vladama. Podsjetimo, Zeleni su prošloga mjeseca zatražili istragu nad poreznim sporazumim­a švedske IKEAe. “Nove mjere daleko su od zahtjeva Europskog parlamenta”, stoji u priopćenju Zelenih.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia