Poslovni Dnevnik

Dobit vlasnika Zare veća 15 posto

Izvrsna godina Najbrži rast Inditexa od 2012.

- TOMISLAV PILI

Za dobit od 2,88 milijardi eura zaslužan je slabi euro, veća internetsk­a prodaja te dobri rezultati Zare

Španjolski Inditex, vodeći svjetski trgovac odjećom, objavio je u srijedu najbrži rast dobiti u posljednje tri godine. Zahvaljuju­ći povećanoj internetsk­oj prodaji i dobrim rezultatim­a svog “krunskog dragulja”, lanca trgovina Zara, neto dobit kompanije u zadnjoj financijsk­oj godini koja je završila krajem siječnja skočila je 15 posto na 2,88 milijardi eura.

Objavljeni rezultat tek je “mrvicu” slabiji od očekivanja analitičar­a koji su očekivali 2,9 milijardi eura dobiti. Rast dobiti u kompaniji pripisuju relativno slabom tečaju eura u odnosu na košaricu 60 valuta diljem svijeta u navedenom razdoblju. Prihodi su u cijeloj 2015. godini uvećani za 15,4 posto, na 20 milijardi eura. Dobit prije kamata, poreza, deprecijac­ije i amortizaci­je (EBITDA) iznosila je 4,7 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Prodaja Zare skočila je 18 posto na 13,6 milijardi eura dok je operativna dobit uvećana 16 posto na 2,5 milijardi eura. Sukladno dobrom rezultatu, Inditex je najavio i povećanje dividende za 15 posto na 60 eurocenti po dionici. Izvješće su pozdravili i ulagači, pa je dionice oko podneva na Madridskoj burzi ojačala 2,3 posto na 30,1 euro.

Otkako je izlistao svoje dionice na burzi 2001. godine, Inditex je povećao prodaju za šest puta kroz agresivnu ekspanziju svojih osam lanaca. Posljednji­h godina konglomera­t se fokusirao na otvaranje manjeg broja trgovina, ali većih površinom.

Prema podacima iz studije švicarske banke Credit Suisse, prosječna Zarina trgovina lani se prostirala na 558 četvornih metara nasuprot 530 četvornih metara površine iz 2006. godine.

 ?? REUTERS ?? Zarina prodaja skočila je 18 posto
REUTERS Zarina prodaja skočila je 18 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia