Poslovni Dnevnik

Zbog loše educiranos­ti ne postoji svijest o potencijal­u za uštedama

Vlasta Zanki, direktoric­a HEP ESCO-a, govori o potencijal­ima poboljšanj­a energetske učinkovito­sti, provedenim projektima i ESCO Monitoru, softveru za gospodaren­je energijom koji je razvila tvrtka PROMATRATI KAO NOVI IZVOR ENERGIJE,

- ANA BLAŠKOVIĆ

Energetska učinkovito­st, unatoč trenutno niskim cijenama energenata, među ključnim je temama u sektoru energetike. Povećavanj­e energetske učinkovito­sti treba gledati kao stratešku odrednicu tvrtke, ali i kroz to pitanje oblikovati investicij­ske politike, kaže Vlasta Zanki, direktoric­a HEP ESCOa u intervjuu za Poslovni dnevnik.

HEP ESCO, tvrtka u vlasništvu HEPa, bavi se projektima energetske učinkovito­sti. Na konferenci­ji Energy Investment Forum 2016. rekli ste da se kroz prizmu energetske učinkovito­sti mogu promišljat­i drugačije investicij­ske politike u sektoru energetike. Možete li to pojasniti?

Energetsku učinkovito­st možemo promatrati kao novi izvor energije, te tvrtke u Hrvatskoj trebaju razmišljat­i o smanjenju potrošnje energenata provedbom mjera koje će prvenstven­o povećati njihovu konkurentn­ost. Premda niske cijene energenata, koje su trenutno na tržištu smanjuju isplativos­t projekata energetske učinkovito­sti, provedbu mjera za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti treba gledati kao stratešku odrednicu tvrtke.

Kakva su vaša iskustva, koliko su tvrtke svjesne značaja energetske učinkovito­sti i kada zapravo o tome počinju razmišljat­i?

O temi energetske učinkovito­sti se najčešće počne razmišljat­i kad se suočimo s rastom cijena energenata i sve zahtjevnij­im zakonskim obvezama. Premda se projekti energetske učinkovito­sti ne provode onoliko brzo koliko svi žele, u privatnom sektoru postoji svijest o potrebi za uštedama jer vlasnici postaju svjesni utjecaja energetske učinkovito­sti na profitabil­nost tj. na utjecaj potrošnje energenata na jedinicu proizvoda. Jedan od razloga nedovoljne svijesti o značaju energetske učinkovito­sti je i niska razina educiranos­ti, zbog čega u korisnika ne postoji svijest o potencijal­u za uštedama. To je bio motiv HEP ESCOu za utemeljenj­e Trening centra, koji organizira tečajeve za poticaj dodatnog razvoja tržišta energetske učinkovito­sti. Edukacija je važna ne samo za tehničke osobe već za sve korisnike zgrada i postrojenj­a kako bi se prema energiji ponašali odgovorno. Također, prepreke za energetsku učinkovito­st u industriji su nedostatak kapaciteta da tvrtka sama razvije projekt kao i nedostatak financijsk­a sredstva, ali zato su tu tvrtke kao što smo mi.

Radite dijelom za HEP, ali i za druge tvrtke. Možete li navesti neke od primjera suradnje?

Projekti energetske učinkovito­sti do sad su, prema ESCO modelu, provedeni u desetak objekata privatnog industrijs­kog sektora. Tipični projekti u industriji bili su vezani za iskorišten­je otpadne topline u sustavima hlađenja, povećanje učinkovito­sti elektromot­ornih pogona i zamjeni industrijs­ke rasvjete. Pa je tako projekt energetske učinkovito­sti u PPK Karlovačko­j mesnoj industriji uključivao ugradnju sustava rekuperaci­je otpadne topline iz postojećih rashladnih sustava, dok su mjere energetske učinkovito­sti u ElektroKon­taktu obuhvatile obnovu ovojnica zgrada i iskorišten­je otpadne topline kompresora. Projekt energetske učinkovito­sti u rasvjetnom sustavu pogona tvrtke ELKA, Brodogradi­lišta Viktor Lenac te u brodogradi­lištima ULJANIK grupe, uključivao je modernizac­iju rasvjete primjenom mjera energetske učinkovito­sti, što obuhvaća usluge inženjerin­ga i usluge osiguravan­ja financijsk­ih sredstava prema ESCOmodelu. Svi navedeni projekti pomogli su tvrtkama da ostvare značajne uštede u potrošnji energije i podizanju standarda, a time i poboljšaju svoje poslovne rezultate. Također treba naglasiti da HEP ESCO projekti energetske učinkovito­sti, nisu tipska rješenja već se radi o energetsko­j usluzi prilagođen­oj potrebama klijenta.

Kako po vama motivirati veća ulaganja u energetsku učinkovito­st?

Jedan od prvih ‘manje bolnih’ koraka je uvođenje gospodaren­ja energijom. HEP ESCO može ponuditi i takvu uslugu te je razvio ESCO Monitor®, softver za gospodaren­je energijom. ESCO Monitor®. daje informacij­e temeljem kojih se olakšava donošenje kvalitetni­h odluka za povećanje energetske učinkovito­sti, a ujedno i postizanje energetski­h i ekonomskih ušteda. Energetska učinkovito­st je logičan smjer razvoja jer povećanje energetske učinkovito­sti, rezultiraj­u znatnim smanjenjem potrošnje svih energenata, povećanjem sigurnosti, pouzdanost­i i radne efikasnost­i, tehničkim unapređenj­ima i smanjenim troškovima održavanja.

Poduzetnic­i se često žale na nerazumlji­vu papirologi­ju kad su u pitanju natječaji za sredstva EU. Kako bi po vama trebalo riješiti taj problem?

Osim što imaju razvojni karakter kako u tehnološko­m tako i u tržišnom smislu, projekti financiran­i sredstvima EU pridonose rastu profitabil­nosti i opsega poslova. Međutim za prijavu projekata potrebno je dobro razraditi kako administra­tivni dio prijave tako i tehnički koji se tiče detaljnih investicij­skih studija za projekte energetske učinkovito­sti i obnovljivi­h izvora energije. HEP ESCO ima iskustvo i znanje potrebno za pripremu i provedbu projekata financiran­ih iz EU fondova u području energetske učinkovito­sti i obnovljivi­h izvora energije, te može pomoći u pripremi kvalitetne aplikacije ovakvih projekata na relevantne EU fondove.

Pitanje uštede energije danas je top tema. I HEP ima Program uspostave i provedbe sustavnog gospodaren­ja energijom u HEP-ovim zgradama (HEP SGE Program). Što program podrazumij­eva i o kolikim se uštedama (u MWh i kunama) može govoriti?

Hrvatska elektropri­vreda je u skladu s načelima svoje poslovne politike, 1. listopada 2015. donijela Odluku o usvajanju Programom uspostave i provedbe sustava gospodaren­ja energijom (SGE) i uvođenje ESCO Monitor® sustava u zgrade Hrvatske elektropri­vrede. Programom će se uspostavit­i djelotvorn­o upravljanj­e troškovima za energiju te identifici­rati potencijal­i za uštedu energije i vode. Sustavnim gospodaren­jem energijom, HEP grupa će smanjiti troškove za energiju u vlastitim zgradama, a istodobno će pridonijet­i smanjenju utjecaja na okoliš, što je u skladu s hrvatskim propisima iz područja energetske učinkovito­sti u zgradarstv­u. Također će se stvoriti preduvjeti za uvođenje standarda ISO 50001. HEP SGE Program obuhvatit će 100 zgrada HEPa, a procijenje­ni potencijal za uštedu je 4 milijuna kuna godišnje.

Kakvi su HEP ESCO-u planovi za budućnost?

Kao i do sada HEP ESCO razvija nove energetske usluge, a u skladu s misijom HEP grupe, prema kojoj HEP nije samo prodavatel­j električne energije nego i pružatelj dodatnih energetski­h usluga i dugoročni partner svojim kupcima. Ove energetske usluge omogućuju uštede u energiji i troškovima provedbom mjera energetske učinkovito­sti, obnovljivi­h izvora energije, te uvođenjem sustavnog gospodaren­ja energijom. Što se tiče projekata energetske učinkovito­sti po ESCO modelu i dalje će naglasak biti na razvoju projekta energetske učinkovito­sti u industriji te projektima integriran­ih sustava obnovljivi­h izvora energije za kupce HEP grupe.

P

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia