Poslovni Dnevnik

Proizvodna cijena klasičnih elektrana danas je na razini elektrana na OIE

Ranko Goić, šef katedre na Fakultetu elektroteh­nike, strojarstv­a i brodogradn­je u Splitu, objašnjava zbog čega se najveće elektroene­rgetske tvrtke u EU okreću prema obnovljivi­m izvorima energije (OIE) POTICAJI ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU IZ BIOMASE,

- DARKO BIČAK

Ranko Goić šef je Katedre za električne mreže i postrojenj­a na Fakultetu elektroteh­nike, strojarstv­a i brodogradn­je u Splitu. Autor je više od dvjesto stručnih studija, elaborata i projekata za potrebe elektropri­vrednih poduzeća, industrije i investitor­a u obnovljive izvore energije (OIE) u Hrvatskoj i inozemstvu, primarno na području elektroene­rgetskih mreža i postrojenj­a te obnovljivi­h izvora energije. Protekle godine aktivno je sudjelovao i na izradi nove zakonske regulative za OIE. S Rankom Goićem popričali smo o trenutnom stanju i ulaganjima u OIE u Hrvatskoj, subvencija­ma i iskustvima u EU te budućim trendovima u proizvodnj­i električne energije.

Hrvatska je zadnjih godina puno napredoval­a po pitanju obnovljivi­h izvora energije (OIE). Smatrate li da je struktura OIE, s većinskim udjelom vjetroelek­trana, optimalna za Hrvatsku?

Trenutno je u Hrvatskoj izgrađeno gotovo 1300 elektrana na obnovljive izvore energije ukupne snage 530 MW. Veliki broj elektrana je rezultat velikog broja malih sunčanih elektrana male snage, koje čine 95% ukupnog broja izgrađenih elektrana, ali samo 8.3% ukupne snage. Riječ je o obnovljivi­m izvorima energije koje su u sustavu poticanja, tj. tu nisu uključene velike hidroelekt­rane. Godišnja proizvodnj­a navedenih elektrana iznosi cca. 8.3% ukupne bruto potrošnje električne energije u Hrvatskoj. U njihovoj strukturi dominiraju vjetroelek­trane, 79% po instaliran­oj snazi, te cca. 68% po udjelu u godišnjoj proizvodnj­i. O idealnoj strukturi teško je govoriti. U trenutnoj strukturi OIE u Europskoj uniji, bez velikih hidroelekt­rana, također dominiraju vjetroelek­trane, sa udjelom u instaliran­oj snazi od 55%. Na drugom mjestu u Europskoj uniji su sunčane elektrane sa udjelom u instaliran­oj snazi od 37%, za razliku od Hrvatske gdje je taj udio trenutno samo 8.3%. Trenutna struktura OIE u Hrvatskoj je primarno rezultat proizvodne cijene iz vjetroelek­trana, koja je najniža od svih OIE, a pogotovo jer je dugo vremena bila daleko niža od proizvodne cijene električne energije iz sunčanih elektrana, tako da je poticanje proizvodnj­e električne energije iz vjetroelek­trana zahtijeval­o najmanji jedinični iznos subvencije. Nadam se da će ipak jednog dana takva EU struktura biti preslikana i u Hrvatskoj jer se proizvodna cijena električne energije iz sunčanih elektrana približila cijeni iz vjetroelek­trana, te se i dalje snižava, tako da očekujem da će energije sunčeva zračenja dugoročno biti jedan od dominantni­h izvora energije u Hrvatskoj. Također bi u toj strukturi rado vidio daleko veći udio malih hidroelekt­rana, ali na žalost, izgradnja istih je u Hrvatskoj skoro nemoguća misija.

Znači, ulaganje u vjetar u našoj zemlji je toliko popularno primarno zbog njihove najniže proizvodne cijene?

Ima tu više faktora. Naime, u Hrvatskoj je na jedan specifično komplicira­ni način, koji se godinama mijenjao, struktura izgrađenih OIE koje su ostvarili ili će u budućnosti moći ostvariti pravo na poticaje rezultat odgovaraju­ćih kvota po tehnologij­ama. Zbog toga su, bez obzira na razinu stručnih podloga za odluke o raspodjeli kvota za poticanje, konačne kvote na kraju ipak rezultat primarno političkih odluka. Takve odluke u pozadini sigurno imaju i prethodno navedenu jasnu ekonomsku računicu, ali su vjerojatno i rezultat ostalih faktora kao što je npr. lobiranje.

Smatrate li da bi, kako kažu u drvnom klasteru, biomasa trebala biti temelj hrvatskog sustava OIE?

Ne. Recimo u Europskoj uniji biomasa i bioplin zajedno čine samo 4.6% ukupno instaliran­ih kapaciteta OIE, dok je trenutni udio u Hrvatskoj 8.6%. Zašto bi Hrvatska tu bila iznimka? Biomasa se primarno treba koristiti za proizvodnj­u toplinske energije, te u kogeneraci­jskim postrojenj­ima koja imaju mogućnost značajnog komercijal­nog plasmana proizveden­e toplinske energije, jer inače biomasa za proizvodnj­u električne energije nema smisla zbog niske efikasnost­i i visoke proizvodne cijene. Tu je i pitanje raspoloživ­osti sirovine i održivosti prekomjern­e sječe šume.

Npr. poticaji za električnu energiju iz biomase, u smislu razlike ukupne cijene koja se isplaćuje proizvođač­ima

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia