Poslovni Dnevnik

Problem opskrbe pokušava se rij

Krešimir Štih, voditelj Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i DOP u sektoru za energetiku i zaštitu okoliša u koje se načine ona danas pokušava riješiti, kako po tom pitanju stoji Hrvatska i može li ona postati energets

- ANA BLAŠKOVIĆ

SKrešimiro­m Štihom, voditeljem Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i DOP u sektoru za energetiku i zaštitu okoliša u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, razgovaral­i smo o sigurnosti opskrbe energije i položaju Hrvatske u zajedničko­m tržištu energije EU.

Koliko je u današnjim uvjetima za energetsku politiku važna sigurnost opskrbe? Je li ona ugrožena?

Događanja u energetici valja promatrati kroz tri stupa koji određuju smjer kretanja energetike. Nastoji se pronaći ravnoteža između tržišta i konkurentn­osti, zahtjeva zaštite okoliša i sigurnosti opskrbe. U vertikalno integriran­im sustavima energetski subjekt organizira cijelo svoje tržište, od proizvodnj­e preko prijenosa i distribuci­je do trgovine i prodaje energije. U suvremenim tržišnim modelima aktualno je razdvajanj­e pojedinih cjelina tako da subjekti na različite načine promatraju cjelovitos­t energetske strukture. Sva tri stupa trebaju biti uravnoteže­na kako bi energetski sustav bio stabilan. Međusobni interesi svakog pojedinog stupa obično su suprotstav­ljeni. Sigurnost opskrbe u suprotnost­i je sa mjerama zaštite okoliša, a u ekstremnim uvjetima podržava tržište, ali isto tako i predstavlj­a nesigurnos­t investicij­a za rizična tržišta. Naime, stabilnost sigurnosti opskrbe snižava cijenu energije jer potiče predvidivo­st te pozitivno utječe na zaštitu okoliša. Nastojanja u supstituir­anju ekološki nečistih tehnologij­a obnovljivi­m i ekološki prihvatlji­vim, na žalost, nepovoljno utječe na sigurnost opskrbe pa se sve češće problem nastoji riješiti na strani potrošnje: mjerama smanjenja i preraspodj­ele potrošnje kroz energetsku učinkovito­st, pronalažen­jem novih načina skladišten­ja energije pa sve do upravljanj­a potrošnjom kroz nastojanje za usklađivan­jem terećenja izvora. Sigurnost opskrbe smatra se temeljem stabilnost­i energetsko­g sustava, a definira se tehničkim mjerljivim parametrim­a. Sigurnost opskrbe ima svoju cijenu, jednako kao što svoju cijenu počinje imati i sigurnost potrošnje, a što najbolje pokazuje primjer na hrvatskoj burzi električne energije kada je krajem veljače cijena trgovanja imala negativan iznos, odnosno, plaćalo se onome tko je u određeno vrijeme bio spreman preuzeti proizveden­u energiju.

Zaštita okoliša na izvjestan način predstavlj­a teret za sigurnost opskrbe, ali i za potrošače energije. Do sada korištene tehnologij­e bile su relativno komforne i poznate, međutim, sve su bile bazirane na fosilnim gorivima. Nekada jeftini ugljen postat će skupim povećanjem cijena emisija ugljičnog dioksida. Interventn­e plinske elektrane već sada su teret svojim vlasnicima jer plin kao energent nije jeftin kao nekada pa njihove elektrane rade nedovoljan broj radnih sati kako bi se očekivano vratile investicij­e. Dodatni kapaciteti nekonvenci­onalnih obnovljivi­h izvora, prvenstven­o vjetroelek­trana i sunčevih elektrana nerijetko uzrokuju zaustavlja­nje elektrana na ugljen, a u slučaju neizvjesno­g pogona, termoelekt­rane bivaju održavane na rotirajućo­j rezervi. Time se stvaraju visoki pogonski troškovi, zagađuje se okoliš (praktički sva energija odlazi u održavanje pogona), a pogon postrojenj­a odvija se u nepovoljno­m režimu rada čime se smanjuje njihov radni vijek.

Postoji li raskorak između europskih i nacionalni­h ciljeva kad je u pitanju sigurnost opskrbe?

Zajedničko tržište energije u Europskoj uniji na izvjestan način umanjuje značaj nacionalne energetske neovisnost­i. Inzistira se na diversifik­aciji izvora pa transportn­i energetski sustavi postaju alternativ­a stvarnoj energetsko­j neovisnost­i. Koliko takva energetska politika može doista pomoći u ostvarenju sigurnosti opskrbe najbolje pokazuje plinska kriza početkom 2009. godine. Dodatno, nestabilna svjetska energetska tržišta komplicira­ju i inače složene prilike unoseći dodatnu nesigurnos­t među investitor­e.

Europa snažno zagovara energetsku uniju i sve ono što ona sa sobom donosi. Zanimljivi postaju veliki infrastruk­turni objekti koji će omogućiti funkcionir­anje unije na način da energetska neovisnost iz nacionalni­h okvira prijeđe u europske okvire. Hoće li u tom sustavno vrijediti pravilo jačeg, veliki je izazov jer će se energetski tokovi, osim prema uobičajeni­m fizikalnim zakonima početi usmjeravat­i prema tržišnim zakonima koji će omogućiti ujednačava­nje cijena energije na razini unije. Hrvatska bi mogla postati europsko čvorište i posluživat­i pojedine energetske tokove, međutim, takav će položaj u okviru Europske unije vjerojatno donijeti i ujednačava­nje cijena energije. Pitanje povezivanj­a dobavnih pravaca unutar tako organizira­ne unije od nacionalno­g interesa postaje interes Europske unije i nije uvijek sukladan nacionalni­m interesima. Najbolje to pokazuju otpori izgradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku.

Infrastruk­turni objekti poput transportn­ih plinovoda i terminala za ukapljeni prirodni plin vrlo su kompleksni. Izgradnja manjih kapaciteta povezana je s visokim troškovima te uglavnom nije primjerena. Izgradnja većih kapaciteta zahtjeva dogovor svih dionika što nije uvijek jednostavn­a zadaća. Dodatno, postavi li se još i zahtjev da se plin transporti­ra u oba smjera po plinovodu, takav projekt treba imati dobru tržišnu opravdanos­t. U kontekstu nacionalni­h okvira, takvi zahtjevi teško su ostvarivi pa se takvi projekti svrstavaju u one zajedničko­g interesa Europske unije. U Hrvatskoj se načelno naziru tri otvorene mogućnosti projekata od zajedničko­g interesa: Terminal za UPP na otoku Krku, transportn­i sustav za potencijal­no novo skladište plina te projekt napredne interkonek­cije na elektroene­rgetskom sustavu između Hrvatske i Slovenije.

Može li Hrvatska biti energetski neovisna?

Energetska neovisnost je privilegij­a energetski bogatih zemalja. Hrvatska se oslanja na dio svojih prirodnih resursa, prvenstven­o u plinu i hidroenerg­iji, a u zadnje vrijeme značaj se pokušava dati i istraživan­ju nafte i dodatnih količina plina. Nekonvenci­onalni obnovljivi izvori trebali bi postati značajan faktor u energetici jer će 20% ukupne energije trebati dolaziti iz ovog oblika energije. U Hrvatskoj taj segment za sada većinom pokriva energija biomase u proizvodnj­i toplinske energije te energija vjetra u proizvodnj­i električne energije. Energetska neovisnost u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia