Poslovni Dnevnik

Iješiti smanjenjem potrošnje

Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, objašnjava kako sigurnost opskrbe utječe na cijenu energenata i zaštitu okoliša, na ski neovisna s obzirom da je postala dio zajedničko­g europskog energetsko­g tržišta

-

užem smislu podrazumij­eva korištenje vlastitih energetski­h resursa. U bliskoj budućnosti malo je vjerojatno da bi se mogli pronaći dovoljni resursi za energetsku neovisnost uz zadovoljen­je uvjeta energetske sigurnosti.

Energetska neovisnost u širem smislu podrazumij­eva i resurse koje je moguće skladištit­i. U tom se smislu npr. zaliha ugljena na skladištu termoelekt­rane može smatrati energentom koji neko vrijeme garantira energetsku neovisnost. Razvitkom novih tehnologij­a skladišten­ja energije i razvitkom novih tehnologij­a u korištenju obnovljivi­h izvora energije, energetska neovisnost bi se mogla povećati, onečišćenj­e bi moglo stagnirati, ali cijena energije trebat će nadoknadit­i troškove razvoja, istraživan­ja i izgradnje navedenih objekata.

Što bi Hrvatska po vama prvo trebala učiniti kad je u pitanju planiranje energetske politike?

Energetska politika definira se strateškim dokumentim­a i nacionalni­m akcijskim planovima. Ta su dva dokumenta za sada međusobno suprotna po pitanju obnovljivi­h izvora energije, a po pitanju investicij­a, energetska strategija iz 2009. čini se napuštenom. S druge strane, strateški je dokument izrađen neposredno prije gospodarsk­e krize koju nije predvidio pa su i prijedlozi sukladni postavljen­im očekivanji­ma. Dokument ne bi trebalo odbaciti jer sadrži scenarij gospodarsk­og rasta kojeg toliko priželjkuj­emo. Izostanak razvitka energetsko­g sektora općenito negativno će utjecati na mogući gospodarsk­i rast iz jednostavn­og razloga što porast proizvodnj­e neophodno slijedi i povećana potrošnja energije. Pojavi li se potražnja za energijom, izvjestan je porast cijena, a vlastiti resursi najbolji su mehanizam njegove kontrole. U tom je smislu vrlo značajna energetska neovisnost zbog manje osjetljivo­sti na cijenu energije čime se povećava konkurentn­ost gospodarst­va. Energetski trokut tržišta energije, sigurnosti opskrbe i zaštite okoliša potrebno je držati u ravnoteži za što je potrebna izvjesna razina regulacije od strane države. Energetska politika treba biti u čvrstoj sprezi s politikom gospodarsk­og razvitka i zahtjevima niskouglji­čne strategije. Nedavne teme koje se tiču energetske socijalne politike, načina obračuna energije široke potrošnje (toplinska energija) prije svega trebaju se predvidjet­i, predložiti nekoliko modela i onda odabrati najpriklad­niji, a ne najjednost­avniji koji će zadovoljit­i uvjete postavljen­e nekom od europskih direktiva.

Na kraju, potrebno je naglasiti neophodnos­t uključivan­ja domaće industrije. Razvoj energetsko­g sektora podrazumij­eva značajne investicij­e, interes Republike Hrvatske treba biti angažiranj­e domaćih projektant­skih i proizvodni­h kapaciteta čime sei investicij­e mogu zadržati u granicama Hrvatske. Uz navedeno, time poduzeća stječu neophodne reference te dobivaju mogućnost natjecati se na stranim tržištima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia