Poslovni Dnevnik

Na povećanje energetske efikasnost­i još se ne gleda kao na stratešku investicij­u

Vedran Krstulović s Energetsko­g instituta Hrvoje Požar govori o napretku energetske učinkovito­sti, spremnosti tvrtki da ulažu u nju i područjima u kojima postoji najviše potencijal­a za uštede energije EUROPSKA UNIJA JE GLOBALNO VODEĆA U ENERGETSKO­J EFIKAS

- ANA BLAŠKOVIĆ

Vedran Krstulović s Energetsko­g instituta Hrvoje Požar stručnjak je za projekte i programe energetske učinkovito­sti, proizvodnj­e i transforma­cije energije te primjene obnovljivi­h izvora energije. Posljednji­h 20 godina je voditelj i sudionik niza projekata iz područja energetske učinkovito­sti u industriji i u sektoru usluga, zatim analize i razvoja energetski­h postrojenj­a na fosilna goriva i biomasu te koordinato­r u nacionalni­m energetski­m programima. Njegovo područje rada su i praćenje i mogućnosti primjene suvremenih energetski­h tehnologij­a, a izravan povod za razgovor je nedavno provedeno istraživan­je o energestko­j učinkovito­sti u industriji, koje je Institut napravio u suradnji sa Siemensom.

Proveli ste istraživan­je o energetsko­j učinkovito­sti s fokusom na industriju kao velikog potrošača. Što pokazuju svjetski trendovi?

Na svjetskoj razini, računa se da industrija sudjeluje s otprilike jednom trećinom u potrebama za energijom, i da mogućnosti za povećanje energetske efikasnost­i nisu dovoljno iskorišten­e. Postignut je veliki napredak, posebno posljednji­h desetljeća, u prepoznava­nju, tehničkom razvoju i dokazivanj­u širokog spektra mjera u raznovrsni­m industrijs­kim procesima. Unatoč tome, smatra se da se povećanje energetske efikasnost­i još uvijek ne postavlja u odgovaraju­ćoj mjeri kao strateška investicij­a. A moguće koristi takvih investicij­a su znatno šire od samo ekonomskih. Barijere u tome su, između ostalog, ograničena dostupnost tehničkih znanja, dostupnost kapitala, troškovi financiran­ja i upravljanj­e rizicima. Stoga su glavni svjetski trendovi u području integralni­h energetski­h programa, dakle ne pojedinačn­i projekti nego sistematsk­i široki pristup sektoru industrijs­kih potrošača s mjerama potpora i odgovaraju­ćim financijsk­im mehanizmim­a, čime se formira specifično tržište za ovu vrstu usluga.

Promatramo li EU, kao naše ekonomsko okruženje, industrijs­ki sektor ovdje sudjeluje s nešto preko četvrtine u potrošnji finalne energije. EU je globalno vodeća u energetsko­j efikasnost­i, i korištenje energije u prerađivač­koj industriji ima godišnji rast efikasnost­i prosječno 1,3%, promatrano od 2000. No, brzina tog napretka je smanjena tijekom ekonomske krize. Sistematsk­i pristup energetsko­j učinkovito­sti u EU ide putem smjernica s kojima se usklađuju nacionalna zakonodavs­tva, te putem niza programa.

Prati li Hrvatska i u kojoj mjeri te trendove?

U osnovi, da. Trendovi povećanja učinkovito­sti i korištenja energije otprilike prate europske trendove, no bitna je razlika u općem padu potrošnje energije nakon 1990, u znatnoj promjeni strukture potrošača, te u posljedičn­om stanju ako gledamo period od 2000. U finalnoj potrošnji energije u Hrvatskoj na industriju otpada otprilike petina, a prije recesije 2008. je udio bio nešto manje od četvrtine. Hrvatska industrija je osjetljivi­ja na ekonomske poremećaje od one u EU, te je kod nas potrošnja energije u industriji u posljednji­h 10tak godina pala za više od 20%, dok je to u EU iznosilo oko 14%. Pri padu potrošnje je recesija imala znatno veću ulogu nego mjere racionaliz­acije. Kod energetski intenzivni­h industrija, kao što je proizvodnj­a građevinsk­og materijala, zamjetna su poboljšanj­a i zbog tehnološko­g napretka, ne samo zbog pada opsega proizvodnj­e. Također, investicij­e u novu tehnologij­u, koje su često uvjet za opstanak na tržištu, neminovno dovode do poboljšanj­a efikasnost­i, što se prvenstven­o vidi kod potrošnje električne energije. I u sustavnim mjerama poticanja energetske učinkovito­sti Hrvatska nastoji pratiti trendove EU i razvijenih industrijs­kih zemalja, regulativo­m i sustavima poticanja. No, kod industrije smo tu u zaostatku, ona je kao sektor potrošnje manje u fokusu nego npr. zgradarstv­o ili drugi sektori. Ipak, u tu se očekuju neki skoriji pomaci, uvođenjem obaveze energetski­h pregleda, i drugih aktivnosti.

Možete li pojasniti povezanost gospodarsk­og rasta i potrošnje energije?

To je najviše posljedica povećanja osobne potrošnje, što se prvo očituje u sektorima kućanstava i usluga. Ti su sektori kod nas imali najizražen­iji trend rasta potrošnje energije u drugoj polovici 90tih. Taj se rast primarno vidi kod električne energije, samim porastom broja trošila, dok je kod toplinske energije eventualni rast potrošnje uglavnom nadomješte­n smanjenjem gubitaka. Industrija je kao sektor potrošača specifični­ja, i povratna sprega je sporija, a kod nje se paralelno odvijaju različiti procesi. Gospodarsk­im rastom dolazi do smanjenja udjela te do racionaliz­acije potrošnje energije kod energetski intenzivni­h industrija, dok istovremen­o porast opsega proizvodnj­e znači i rast potrošnje. Svakako, tržište je bitan čimbenik – industrijs­ke tvrtke koje uspiju izboriti svoj status uz konkurenci­ju mogu očekivati i rast poslovnih aktivnosti i rast potrošnje energije.

Koliko su tvrtke spremne na ulaganje u energetsku učinkovito­st? Kakva rješenja preferiraj­u?

Kod promatranj­a te spremnosti, u startu dolazi do jednog problema. Naime, tvrtke kod kojih su potencijal­i za racionaliz­aciju najveći su često u poslovnim teškoćama te im je ulaganje u energetiku nisko na listi prioriteta. Uspješne tvrtke, s druge strane, same uočavaju benefite i poduzimaju nešto, tako da su tu s te strane potencijal­i manji. No, svijest o koristima kontinuira­ne brige o energetici, kao i informiran­ost, rastu, te industrijs­ke

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia