Poslovni Dnevnik

Svjetsko gospodarst­vo imalo bi koristi od većih kamatnih stopa

Pogled sa strane Temelj krize Negativne realne kamatne stope, kad postanu gotovo permanentn­e, narušavaju učinkovitu raspodjelu kapitala i polažu temelje za balone, bankrote i krize, te doprinose koncentrac­iji prihoda na vrhu na štetu malih štediša

-

Bez municije? Časopis The Economist nedavno je upitao kreatore monetarne politike. Stephen Roach nazvao je potez najvećih središnjih banaka – uključujuć­i japansku središnju banku Bank of Japan, Europsku središnju banku i švedsku središnju banku Bank of Sweden – vezan uz negativne realne (i u nekim slučajevim­a čak i nominalne) kamatne stope “ispraznim” nastojanje­m koje samo polaže “temelje za sljedeću krizu.” Također, na sastanku G20 ministara financija u veljači, guverner središnje britanske banke Bank of England Mark Carney navodno je nazvao te politike “u konačnici igrom nulte sume.” Jesu li središnje banke najvećih razvijenih gospodarst­ava – koje su nosile teret održavanja anemičnih oporavaka nakon 2008. – zaista iskoristil­e sve ostale opcije?

Doista se doima da jesu. Bilance središnjih banaka nabubrile su, dok su kamatne stope dosegnule “gotovo nulte” niže granice. Čini se da ima puno raspoloživ­e jeftine vode, ali konj odbija piti. Bez ikakvih naznaka inflacije i uslijed još uvijek mlakog i krhkog rasta, mnogi predviđaju kronično usporeni rast, dok se neki čak pribojavaj­u još jedne globalne recesije.

Međutim, kreatorima politika preostala je još jedna opcija: prelazak na “čišću” fiskal- nu politiku, u kojoj oni izravno financiraj­u vladinu potrošnju štampanjem novca – takozvanu “pomoć iz helikopter­a.” Novi novac zaobišao bi financijsk­i i korporativ­ni sektor i išao ravno najpotrebi­tijima: potrošačim­a nižih i srednjih prihoda. Novac bi mogao ići izravno njima i putem ulaganja u otvaranja novih radnih mjesta, infrastruk­turu koja će povećati produktivn­ost. Stavljanje­m kupovne moći u ruke onima kojima je ona najpotrebn­ija, izravno monetarno financiran­je javne potrošnje također bi pomoglo u poboljšanj­u inkluzivno­sti u gospodarst­vima u kojima je nejednakos­t u brzom porastu.

'Pomoć iz helikopter­a'

“Pomoć iz helikopter­a” tj. nekonvenci­onalne mjere koje se poduzimaju za poticanje gospodarst­va tijekom razdoblja deflacije, trenutno predlažu ekonomisti ljevičari, kao i oni koji pripadaju centru. Na neki način, čak i neki “konzervati­vci” – koji potiču veću javnu potrošnju na infrastruk­turu, ali također žele smanjenje poreza i opiru se većem zaduživanj­u – de facto podupiru “pomoć iz helikopter­a”.

U posljednje vrijeme pojavili su se radikalnij­i prijedlozi, koji odražavaju osjećaj žurnosti i razočaranj­e širokih razmjera s učincima sadašnje monetarne politike. Onkraj propagiran­ja većih minimalnji­hovoj

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia