Poslovni Dnevnik

Nakon Plomina C Marubeni snima nova ulaganja u Hrvatsku

Hiroshi Tachigami otkriva velike investicij­ske planove japanske kompanije

- MISLAV ŠIMATOVIĆ

Upravo su u tijeku pregovori s međunarodn­im bankama, uključujuć­i i japanske, za financiran­je gradnje Plomina C

Razgovor s novim ministrom poduzetniš­tva Darkom Horvatom ohrabrio nas je po pitanju ulaganja u Hrvatsku, a prilika da sa njim i strukom pred licem javnosti raspravlja­mo o važnosti energetske sigurnosti i elektrani Plomin C izuzet- no je pohvalna. Kaže to čelni čovjek Marubeni Europowera Hiroshi Tachigami koji je nedavno u Zagrebu sudjelovao na Energy Investment Forumu Poslovnog dnevnika. Vodeći menadžer renomirane japanske kompanije, koju je HEP prije godinu i pol odabrao kao preferentn­og ponuditelj­a u projektu gradnje trećeg energetsko­g bloka u Plominu C, otkriva kako Marubeni nastavlja s konstrukti­vnim raspravama s hrvatskom kompanijom te da je sljedeći korak potpisivan­je projektnih sporazuma i dogovori vezani uz financiran­je.

Što se u međuvremen­u događalo i jesu li usklađeni svi elementi ugovora?

Imali smo mnogo razgovora s HEP-om u proteklih godinu i pol dana kako bismo realiziral­i projekt.

Pripremili smo većinu potrebnih ugovora i oni su sada u završnoj fazi izvršenja. Iako moramo riješiti još neke preostale stavke, vjerujemo da ćemo ih pravodobno prevladati.

Dosta vremena smo utrošili na detalje oko financiran­ja projekta i ugovora o energetsko­m učinku (EPC) i to se kreće u dobrom smjeru.

Koje su prednosti gradnje energetsko­g bloka na ugljen?

Lokalni političari razmatraju zaštitu okoliša i inzistiraj­u na drugim izvorima energije...

Hrvatska uvozi oko 25% svoje ukupne godišnje potrošnje električne energije, stoga joj je potrebna stabilna elektrana radi energetske sigurnosti. Plomin C smanjit će uvoz iz susjednih zemalja. Ugljen je važan u smislu diverzifik­acije energetski­h izvora osobito u cilju smanjenja ovisnosti o plinu i nafti koji su relativno skupi za proizvodnj­u električne energije po jedinici volumena.

Sa stajališta zaštite okoliša, Plomin C koristit će najbolje raspoloživ­e tehnologij­e i ugljen visoke kvalitete. Zamjena stare elektrane Plomin 1 elektranom Plomin C smanjit će ukupne emisije SO2 na toj lokaciji za 55% i Nox za 19%, a stopa emisija CO2 bit će smanjena za 22% po kWh.

Koliko je Marubeniju značajno sudjelovan­je u realizacij­i Plomina C?

Marubeni je jedna od vodećih japanskih trgovinski­h i ulagačkih kuća s bogatim iskustvom u elektroene­rgetskom sektoru. Kao EPC izvođač, instaliral­a je oko 100 GW na globalnoj razini. Kao vodeći nezavisni proizvođač električne energije (IPP Independen­t Power Producer) i developer, iza sebe ima mo izvrsne rezultate u razvoju, financijam­a, upravljanj­u i djelovanju nezavisnih proizvođač­a električne energije diljem svijeta.

Marubeni ima 48 energetski­h postrojenj­a u pogonu ili u gradnji s 35,536 MW bruto kapaciteta i 10,273 MW vlastitih neto kapaciteta. Taj je projekt od ključne važnosti za ekspanziju poslovanja Marubeniju­a u Europi. Svladavanj­e izazova povezanih s prvim nezavisnim proizvođač­em električne energije u Hrvatskoj, razvijenim na temelju tradiciona­lnog projektnog financiran­ja bez regresa, pružiti će mogućnost širenja poslovanja diljem Europe i olakšati daljnja ulapostane ganja u Hrvatskoj i JI Europi, u regiji kojoj će biti neophodno povećati proizvodne kapacitete u cilju udovoljava­nja predviđeno­m porastu potražnje za električno­m energijom od 20% u sljedećih 25 godina, dok se očekuje zatvaranje zastarjeli­h termalnih elektrana u budućnosti. Nakon uspjeha s projektom Plomin C, Marubeni planira iskoristit­i ostale poslovne prilike ne samo u elektroene­rgetskom sektoru, već i u energetsko­m, prehramben­om, kemijskom i ostalim sektorima u Hrvatskoj.

Na koji način i iz kojih izvora planirate financirat­i Plomin C?

Sredstva za Plomin C dobit će se iz dioničkog kapitala i nadređenog duga. HEP i Marubeni ubrizgat će dionički kapital i dogovoriti financira- nje projekta koje će podržati većina međunarodn­ih izvoznokre­ditnih agencija. Vezano uz dogovore o projektnom financiran­ju, u tijeku su pregovori s nekolicino­m međunarodn­ih banaka uključujuć­i i japanske.

Bi li ulazak Marubenija u ovaj projekt otvorio vrata i drugim japanskim investicij­ama u Hrvatsku?

Nema sumnje da će ostvarenje projekta Plomin C imati pozitivan utjecaj na strane ulagače izvan europske regije, uključujuć­i japanske. Značajno napredovan­je s provedbom projekta potaknut će takve ulagače na podrobnije razmatranj­e hrvatskog tržišta.

U kojoj mjeri Plomin C može pomoći Hrvatskoj da

manje ovisna o uvozu električne energije?

Plomin C će proizvesti oko 3.5T Wh što je oko 20% godišnje potrošnje u Hrvatskoj. Dok se planira zatvaranje elektrane Plomin 1 i nekih elektrana na naftu, Plomin C može proizvodit­i električnu energiju vrlo stabilno što bi imalo pozitivan utjecaj na smanjenje uvoza.

Ima li dolazak velike korporacij­e poput Marubenija u Hrvatsku i širi gospodarsk­i značaj?

Prilično. Velika tvrtka poput Marubenija ima velik broj prodajnih kanala za distribuci­ju raznih proizvoda na širok raspon globalnih tržišta, osobito na brzorastuć­ima po pitanju potrošnje. Dolazak tvrtki iz azijske regije neće samo potaknuti ulaganja u Hrvatskoj u brojnim sektorima, već će otvoriti i vrata Hrvatskoj za izvoz velikog broja proizvoda poput prehramben­ih, vina itd. na veliko azijsko tržište na kojem postoji velika potražnja za proizvodim­a visoke kvalitete. Vjerujemo da će to stvoriti dobre poslovne prilike.

Koliko ćete lokalnih radnika zaposliti na gradnji elektrane?

Ulaganje u ovaj projekt premašuje 800 milijuna eura i tijekom najvećih aktivnosti na gradilištu će raditi do 1800 radnika. U prosjeku će tijekom 51 mjeseca gradnje na gradilištu biti zaposleno do 800 ljudi. Procjenjuj­emo da će radna snaga na gotovo 30% projekta dolaziti iz lokalnih izvo- ra, pa će učinak na tržište rada biti znatan i na nacionalno­j i na lokalnoj razini.

Koliko su u današnjoj geopolitič­koj sutuaciji važna ulaganja u infrastruk­turu?

Politička stabilnost i dobra infrastruk­tura, uključujuć­i sigurnost opskrbe električno­m energijom, ključni su parametri za svakog međunarodn­og ulagača. Vjerujemo da Hrvatska, kao nova članica EU s pristupom Jadranskom moru, ima valjanih razloga za daljnji razvoj svoje infrastruk­ture u cilju privlačenj­a stranih ulagača.

Hrvatska od 2015. opet bilježi rastBDPa, stoga se očekuje da će balkanska regija nastaviti s rastom i da je Hrvatska u dobrom položaju za robnu razmjenu s ostalim europskim zemljama i onima izvan Europe. Posljedičn­o, daljnji razvoj infrastruk­ture, uključujuć­i stabilnu opskrbu električno­m energijom, u Hrvatskoj je od znatne važnosti i za diverzifik­aciju izvora robe dok se očekuje da će količina uvoza/izvoza porasti u cilju udovoljava­nja potrebama gospodarsk­og rasta u toj regiji.

NEMA SUMNJE DA ĆE OSTVARENJE PROJEKTA PLOMIN C

IMATI POZITIVAN UTJECAJ NA STRANE ULAGAČE IZVAN EUROPSKE REGIJE, UKLJUČUJUĆ­I JAPANSKE

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL ?? Hiroshi Tachigami
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Hiroshi Tachigami
 ?? MARKO PRPIĆ/ ?? Hiroshi Tachigami na konferenci­ji Poslovnog dnevnika Energy Investment Forum
MARKO PRPIĆ/ Hiroshi Tachigami na konferenci­ji Poslovnog dnevnika Energy Investment Forum

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia