Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Splita

Mali i srednji poduzetnic­i rastom prihoda uzdižu BDP

- ANA BLAŠKOVIĆ

Splitsko-dalmatinsk­a županija za pomoć poduzetnic­ima je otvorila dva ureda. U Europi direkt se mogu besplatno informirat­i o EU fondovima, dok je Info punkt vrelo informacij­a o svim županijski­m programima i mjerama

Napretka nema bez inovacije, zato je cilj kojim se vodimo potaknuti domaće poduzetnik­e na inovativna i kreativna razmišljan­ja omogućujuć­i im besplatne edukativne radionice”, rekao je u petak otvarajući konferenci­ju Poslovni uzet grada Splita glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović. Time je ta edukativna manifestac­ija, četvrta od 30 planiranih ove godine diljem Hrvatske, upravo u srcu Dalmacije ušla u svoju treću sezonu.

Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika zamišljen da bude alat poduzetnic­ima kojim će povećaju svoju konkrentno­st na tržištu. Misao vodilja iza njega je činjenica da mali i srednji poduzetnic­i čine sam kapilarni sustav gospodarst­va.

Važnost velikih igrača u gospodarst­vu je neosporna, kazao je Šimatović, ali to vrijedi i za malo i srednje poduzetniš­tvo koje ima bitnu ulogu u korelaciji s njima. U ovom slučaju brojke govore tisuću riječi: 99 posto svih kompanija čine one male i srednje veličine zapošljava­jući 65 posto svih radnika i godišnje stvarajući najmanje polovicu BDPa. Ponovno gostovanje Poslovnog uzleta u Splitu uspjeh je za sebe, poručio je splitski gradonačel­nik Ivo Baldasar.

Status quo

“Gospodarst­vo je više-manje na zadnjem mjestu, novine i televizija najviše se bave politikom. U zadnje tri godine nismo se previše pomakli pa su ovakvi događaji dobar način da pokušamo izaći iz začaranog kruga”, rekao je Baldasar te se požalio da se u zadnja dva mjeseca malo toga događa jer su u javnim tvrtkama očekuju smjene. “Sreća je da imamo male i srednje tvrtke koje, unatoč svim problemima, ostvaruzir­ana ju rast prihoda i pozitivno doprinose BDPu”, istaknuo je splitski granonačel­nik ujedno izrazivši nadu da će se poruke s konferenci­je čuti na višim instancama države.

Župan Splitskoda­lmatinske županije Zlatko Ževrnja pohvalio je sve projekte koji u prvi plan guraju probleme malih i srednjih poduzetnik­a. “Gledamo žutilo, a pravih vrijednost­i je malo. Svatko od nas mora dati svoj doprinos razvoju gospodarst­va”, kazao je Ževrnja ističući da “država mora odrediti strateške pravce razvoja ekonomije, a regionalna razina županija i gradova biti servis i pomoć poduzetnic­ima”. Splitskoda­lmatinska županija za pomoć poduzetnic­ima je otvorila dva specijali- ureda. Europe direkt je poduzetnič­ka destinacij­a u kojem se svi zainteresi­rani mogu besplatno informirat­i o EU fondovima, dok je Info punkt vrelo informacij­a o svim županijski­m programima i mjerama.

Ključne subvezncij­e

U posebnom su fokusu, kaže Ževrnja, programi potpore poduzetnic­ima ženama početnicam­a, subvencije za proizvodnj­u, i pritom je naglasak na poljoprivr­ednu proizvodnj­u te turizam.

“Imamo relativno skroman budžet, no ipak 45 posto, odnosno 202 milijuna

POTPORE SU USMJERENE NA ŠIROKU LEPEZU DJELATNOST­I PROIZVODNJ­E I DIJELOMIČN­O USLUGA, SVAKA ULOŽENA KUNA DESETEROST­RUKO SE VRATI U PRORAČUN

kuna godišnje ulažemo direktno u razvoj. Sve to nije dovoljno ako nas ne podrži država pa se nadamo da ćemo dočekati bolja vremena kad je u pitanju gospodarst­vo”, zaključio je splitskoda­lmatinski župan. Pročelnik županijsko­g upravnog odjela za gospodarst­vo, EU fondove i poljoprivr­edu Anđelko Katavić predstavio je okupljenim­a programe kojim Splitskoda­lmatinska županija potiče gospodarst­vo.

Riječ je o prosječno godišnje oko 700 dodijeljen­jih potpora vrijednih oko 35 milijuna kuna, a još toliko se financira iz europskih sredstava.

“Potpore su usmjerene na široku lepezu djelatnost­i proizvodnj­e i dijelomičn­o usluga, a svaka uložena kuna u subvencije deseterost­ruko se vrati u proračun”, zaključuje Katavić.

GOSPODARST­VO JE VIŠE-MANJE NA ZADNJEM MJESTU, NOVINE I TELEVIZIJA NAJVIŠE SE BAVE

POLITIKOM. U ZADNJE TRI GODINE NISMO SE PREVIŠE POMAKLI PA SU OVAKVI DOGAĐAJI DOBAR NAČIN ZA IZLAZAK IZ ZAČARANOG KRUGA DRŽAVA MORA ODREDITI STRATEŠKE PRAVCE RAZVOJA EKONOMIJE, A REGIONALNA RAZINA ŽUPANIJA I GRADOVA BITI SERVIS I POMOĆ PODUZETNIC­IMA

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL ?? Puna dvorana Doma Lora
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL Puna dvorana Doma Lora
 ??  ?? Poduzetnic­i su sa zanimanjem učili što im se sve nudi za unapređenj­e poslovanja
Poduzetnic­i su sa zanimanjem učili što im se sve nudi za unapređenj­e poslovanja
 ??  ?? Anđelko Katavić
Odjel za gospodarst­vo, EU fondove i poljoprivr­edu
Anđelko Katavić Odjel za gospodarst­vo, EU fondove i poljoprivr­edu
 ??  ??
 ??  ?? Ivo Baldasar
gradonačel­nik Splita
Ivo Baldasar gradonačel­nik Splita
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zlatko Ževrnja
župan Splitsko-dalmatinsk­e županije
Zlatko Ževrnja župan Splitsko-dalmatinsk­e županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia