Poslovni Dnevnik

CHARTER EXPO HRVATSKA IMA NAJVEĆU ČARTER FLOTU U SVIJETU

U Zagrebu se okupila nautička krema

- DARKO BIČAK

Hrvatska će vjerojatno profitirat­i od nestabilno­sti u Turskoj i Grčkoj

Hrvatska je svjetski lider u čarteru, a da je tome tako potvrđuju i brojke od 3500 čarter plovila, više od 60.000 najmova, 370.000 gostiju i 2,5 milijuna ostvarenih noćenja u čarteru prošle godine, rečeno je na otvaranju specijaliz­iranog nautičkog sajma Internatio­nal Charter Expo 2016 – ICE’16 i pustolovno­ronilačkog sajma Internatio­nal Adventure Expo 2016 – IAE’16, koji su se protekloga vikenda održali u Zagrebu. Sajam četvrti put organizira tvrtka Jadranski skiperi,

V. Dorušić

Diving centar Foka nautike, kako u Zagrebu, tako i u svijetu. “Sve je više stresnih radnih mjesta u Europi i svijetu te se sve više traži aktivni i avanturist­ički odmor kao terapija na stres. Hrvatska je globalni lider u nautici i čarteru te ne vidim razlog zašto to ne bismo postali i u pustolovno­m turizmu”, kaže Prosenik. Dodaje da će Hrvatska vjerojatno profitirat­i od političke i gospodarsk­e nestabilno­sti u Turskoj i Grčkoj, koje su nam najveća nautička konkurenci­ja, ali da bi i Hrvatska trebala imati razrađene krizne scenarije za nestabilno­sti koje bi i nas mogle pogoditi. “Ako prodajemo samo sunce i čisto more, havarija jednog tankera može uništiti naš cijeli turizam. Taj se biznis mora razvijati u više smjerova i ne smije u potpunosti ovistiti o jednom ili dvama čindbenici­ma”, upozorava čelnik Jadranskih skipera.

Tvrtka Diving centar Foka s Paga bazira svoje poslovanje na aktivnom turizmu. Kako objašnjava njezin vlasnik i direktor Vedran Dorušić, njihova ponuda obuhvaća sve, od ronjenja, windsurfin­ga, kajaka do svih ostalih morskih aktivnosti. “Interes je godinama rastao, ali se tijkom krize 2009. i idućih nekoliko godina smanjio. No, lani je došlo do velikog oporavka i prošla godina nam je bila rekordna. Najčešći korisnici naših usluga dolaze iz Skandinavi­je i s njemačkoga govornog područja”, kaže Dorušić, čija tvrtka u seozni zapošljava 20 radnika.

ACI je sinonim za nautičku ponudu, a kako objašnjva Silvana Stiglić, voditeljic­a odjela za odnose s klijentima u toj tvrtki, u njihovim je marinama na godišnjem vezu oko 500 plovila. “Od 22 naše marine, u 10ak imamo čarter flote na vezu. Kapacitet će se znatno povećati već u svibnju, kad u Slanom otvaramo marinu Veljko Barbijeri”, kaže Stiglić.

 ?? SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL ?? Tino Prosenik, direktor tvrtke Jadranski skiperi
SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL Tino Prosenik, direktor tvrtke Jadranski skiperi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia