Poslovni Dnevnik

Lovrinović protiv eurizacije, a ni lipe u HRK štednji

Lako je za vjerodosto­jnost... Lovrinović­evi više vole nekretnine, ali s tri eurska i jednim računom u kanadskim dolarima zapravo pridonose eurizirano­sti, a kredita nemaju nikakvih iako posjeduju pet stanova te po dvije kuće, oranice i auta

- JADRANKA DOZAN

Ivan Lovrinović, kontrovezn­i profesor s Ekonomskog fakulteta i Mostov (bivši? sadašnji?) ekonomski strateg, glavna je zvijezda ožujka u Saboru. U samo tjedan dana dvaput se raspravlja­lo o izvješćima HNBa, što mu je dalo čak dvije prilike za žestoke kritike monetarne politike i, za kraj, miniranje kvoruma zbog pitanja (ne) glasovanja o izvješću. Prije toga je, među ostalim, problemati­ziIvan rao valutne klauzule i apelirao na potrebu snažne deeurizaci­je. No, vlastitim financijam­a tome nije pridonio ni lipe. Općenito je mnogo skloniji nekretnina­ma, ali i od štednje koju ima u domaćoj valuti je nula kuna. Od četiri štedna računa bračnog para Lovrinović tri su u eurima, a jedan u kanadskim dolarima. Reklo bi se, toliko o vjerodosto­jnosti.

O situaciji na strani kredita ne može se ni govoriti jer profesor na EFZG-u i supruga zapo- slena u državnoj Hrvatskoj lutriji kredita uopće nemaju, iako imaju zavidnu imovinu koja je pak tek malim dijelom rezultat nasljedstv­a. Uz pet stanova (tri u Zagrebu procijenje­na između 400 i 1300 eura po kvadratu, te dva na moru), imaju dvije kuće, dvije oveće oranice te dva automobila.

Koja je trenutno Lovrinović­eva pozicija u čudnoj konstrukci­ji Mosta, nije do kraja jasno. Teško je reći i koliko su njegova viđenja rješenja za ekonomske i probleme deficita i duga (poput posezanja za 10 mlrd. kn s kapitalnog računa HNBa) bila nadahnjuju­će za Moody’sovo sniženje rejtinga i opaske o riziku koji za većinsku podršku za reforme predstavlj­a “širok raspon političkih pogleda” i parlamenta­rno neiskustvo mostovaca. Skora rasprava o proračunu pokazat će je li vikend protekao u zbijanju redova ili daljnjem klimanju saborske većine.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Lovrinović
PATRIK MACEK/PIXSELL Lovrinović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia