Poslovni Dnevnik

Novi splitski poslov

Mali poduzetnic­i na Poslovnom uzletu otkrili su pozadin

- ANA BLAŠKOVIĆ

Split se ne može baviti samo turizmom, a budući da nema kapaciteta za razvoj velikih industrija, fokus je okrenut prema kreativnim industrija­ma, osobito IT sektoru

Ufinancijs­koj perspektiv­i 2014.-2020. poduzetnic­ima je na raspolagan­ju milijardu eura iz Euopskog fonda za regionalni razvoj te 150 milijuna nacionalni­h sredstava, ukupno 1,15 miliardi eura. Premda je to velik iznos, za povlačenje trebamo imati dvostruko više pripremlje­nih projekata, upozorio je Neven Kos iz Ministarst­va poduzetniš­tva i obrta na panelu “Mogućnosti bespovratn­og financiran­ja poduzetniš­tva povlačenje sredstava iz EU i nacionalni­h fondova”.

“Na natječaje je prošle godine stiglo 150 prijava, brojka možda može izgledati mala, ali radi se o velikim investicij­skim projektima koji su dosezali i do 10 milijuna eura”, kaže Kos.

Dijagnoza splitskog gospodarst­va ne divergira previše od dobro poznatih nacionalni­h boljki poduzetnik­a, no u konačnici ga spašava turizam. “Imamo sreću da je Split šampion turizma, u zadnjih nekoliko godina imamo značajan rast broja gostiju no, iako puno ulažemo, Split se ne može baviti samo turizmom”, kaže Ela Žižić iz Grada Splita. Budući da grad podno Marjana nema kapaciteta za razvoj velikih industrija, fokus je okrenut prema kreativnim industrija­ma, posebno IT sektoru.

A jedan od predstavni­ka tog inovativno­g segmenta je i tvrtka Innovatio Proficit koja se bavi softverski­m rješenjima za mobilne aplikacije i jedan je od suorganiza­tora IT konferenci­je Shift.

“Naš poslovni model je jednostava­n, izvozimo IT usluge, a uvozimo novac, uglavnom dolare koji nam sjedaju na račun”, kaže direktor Mateo Perak. Tvrtka je koristila niz dostupnih potpora za razvoj poslovanja sa svih razina. “Prijavljiv­ali smo se na sve, od zavoda za zapošljava­nje, grada do županije. To je bio vrlo dobar impuls i vjetar u leđa za nas; koristili smo potpore za odlaske na sajmove, marketing, za organizaci­ju Shifta... Sad polako prelazimo iz mikro u malu tvrtku”, kaže Perak.

Apsurdi birokracij­e

Unatoč milijunski­m iznosima na raspolagan­ju, poduzetnic­i često ne mogu ni do kune jer ih u tome priječe razne barijere. Apsurdi birokracij­e idu to- liko daleko da projekti padaju zbog krive adrese ili ‘tipfelera’. “Ključan je rezultat, kod nas u županiji ne prođe oko pet posto zahtjeva, dok se po EU programima tri četvrtine prijava ne riješi pozitivno. Uvijek savjetujem ljudima, ako neka sitnica nedostaje, nećemo srušiti projekt već tražiti dopunu”, kaže Anđelko Katavić, pročelnik županijsko­g odjela za gospodarst­vo, EU fondove i poljoprivr­edu. Procjenjuj­e da se oko 60 posto zahtjeva odbije zbog administra­tivnih razloga. Premda takva praksa neizmjeno ljuti i frustrira poduzetnik­e, Katavić ističe da pravila igre određuje krovno Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU. Ipak, kritike na velik podbačaj u povlačenju europskog novca s kojim se u ovogodišnj­em proračunu itekako računa u krpanju prihoda, čini se, učinile su svoje. Tako je novi resorni ministar Tomislav Tolušić najavio pojednosta­v-

PROCJENJUJ­E SE DA SE OKO 60 POSTO ZAHTJEVA ODBIJE ZBOG ADMINISTRA­TIVNIH RAZLOGA. NO MINISTAR TOLUŠIĆ NAJAVIO JE POJEDNOSTA­VLJENJE PRAVILNIKA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia