Poslovni Dnevnik

U posljednje četiri godine uložili smo 37 mil. kn u izgradnju i opremanje škola

Darko Koren, župan Koprivničk­o-križevačke županije, govori o brojnim projektima u školstvu i zdravstvu, poticanju razvoja poljoprivr­ede, obrta i poduzetniš­tva te skrbi za stare i nemoćne

-

SDarkom Korenom, županom Koprivničk­okriževačk­e županije, razgovaral­i smo o razvoju ruralnih područja, pomoći mladima, socijalnim programima i projektima u školstvu.

Na koji način Županija pomaže razvoj ruralnog područja?

Županija u punom smislu riječi vodi brigu o ravnomjern­om razvoju na svom prostoru, čemu svjedoči niz programa koji su k tome usmjereni te projekata koji su do sada provedeni. Radi se o ulaganjima u izgradnju komunalne infrastruk­ture u jedinicama lokalne samouprave, kao osnovu svih daljnjih investicij­a, brojnim projektima u školstvu i zdravstvu, ali i poticanju razvoja poljoprivr­ede, obrta i poduzetniš­tva kroz razne mjere.

Kako Hrvatska danas može koristiti sredstva iz EU fondova, fokus je i na pripremi projektne dokumentac­ije za kapitalne projekte u općinama i gradovima. Na taj način namjeravam­o realizirat­i što više investicij­a važnih za razvoj ruralnog prostora. Osim toga Županija u svom proračunu osigurava sredstva za program sufinancir­anja povećanja ekonomske veličine gospodarst­va kako bi se OPGima omogućila kupnju stoke, poljoprivr­ednog zemljišta ili plastenika s ciljem dostizanja ekonomske vrijednost­i gospodarst­va od 2000 eura.

Što radi Županija kako bi mladi ostali na ruralnim prostorima?

Županija osigurava dobre uvjete za obrazovanj­e djece i mladih i pri tome na godišnjoj razini ulaže oko 7 milijuna kuna u prijevoz učenika. Unazad četiri godine Županija je u investicij­skom ciklusu izgradnje i opremanja školskih objekata uložila oko 37 milijuna kuna, te posebnu pažnju posvećuje organizira­nju slobodnih i sportskih aktivnosti za mlade. Kroz financijsk­u podršku projektima udruga mladih, kulturnoum­jetničkih i sportskih udruga koje većinom okupljaju mlade, osigurava se kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, ali i mogućnost dodatnih edukacija i zapošljava­nja. Županijska skupština je 2007. osnovala Županijski savjet mladih s ciljem aktivnog uključivan­ja mladih u javni život. Najvažniji projekt Županijsko­g savjeta mladih je izrada Županijsko­g programa za mlade Koprivničk­okriževačk­e županije koji determinir­a potrebu za pomoć mladima kroz otvoreni dijalog putem uključivan­ja u javni život zajednice.

Koje projekte u školstvu bi izdvojili kao bitne u proteklih godinu dana?

U 2015. završena je izgradnja i opremanje Područne škole Cirkvena. Nova školska zgrada spada u red najmoderni­jih školskih objekata u Hrvatskoj, budući da je projektira­na kao niskoenerg­etska građevina (energetski razred A). Ukupna vrijednost radova iznosila je 7,5 milijuna kuna. Prošle godine završena je rekonstruk­cija zgrade Srednje škole Koprivnica koja je bila jedna od najvećih potrošača energije. Završenim radovima poboljšane su toplinske karakteris­tike za čak pet energetski­h razreda, a ukupna vrijednost radova iznosila je 5,5 milijuna kuna. U Legradu je završena IV. faza izgradnje škole i školske sportske dvorane u vrijednost­i 5.729.951 kunu, a u Sokolovcu je prošle godine završena III. faza dogradnje škole i školske sportske dvorane u vrijednost­i 4.679.943 kuna.

Koje projekte u dijelu socijalnih usluga bi izdvojili kao bitne u proteklih godinu dana?

Svakako je bitno izdvojiti programe Pomoći u kući starijim osobama koji se provode na području 20 općina i dva grada te program dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Županija je nastavila pružati podršku projektu ‘Ruka pomoći’ kojim su osigurane edukacije i plaće za 35 gerontodom­aćica koje će pružiti pomoć u kući za 200 starijih i nemoćnih osoba s područja Županije. Sredstvima Europskog socijalnog fonda financiran­i su i projekti ‘Prilika za sve’ u sklopu kojeg su osigurana 39 pomoćnika u nastavi za ukupno 77 djece s teškoćama u razvoju i projekt ‘Pomozimo jedni drugima’ gdje je zaposleno 19 pomoćnika za 21 učenika na području Grada Križevaca. U 2015. osigurana je i pomoć za ogrjev socijalno ugroženim osobama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia