Poslovni Dnevnik

Vni model - izvezi IT, uvezi dolare

nu svojih poslovnih uspjeha te sa stručnjaci­ma raspravlja­li o apsurdima birokracij­e koja ih sputava

-

ljivanje pravilnika, upravo u smjeru da se projekti ne ruše na administra­tivnim greškama, poručio je okupljenim­a Katavić.

Takav razvoj događaja pozdravit će i dekanica splitskog Ekonomskog fakulteta Maja Fredotović. Prijavljuj­ući projekt na jedan natječaj Ministarst­va znanosti, ističe, od Ekonomskog fakulteta tražio se svježe ovjeren upisnik iz registra znanosti s rokom dostave 24 sata. Paradoks je u tome da je registar javno dostupan i u Zagrebu ga vodi, ni manje ni više, nego Ministarst­vo znanosti.

EU pravila igre

U Ministarst­vu poduzetniš­tva i obrta svjesni su apsurda poput toga da se projekt stopira zbog, primjerice, par lipa poreznog duga. “Zato mi u pravilu sve javno dostupne informacij­e sami pribavljam­o, osim od Porezne uprave jer na taj način dajemo mogućnost poduzetnik­u da se, ako postoji, dug podmiri i izbjegne problem”, kaže Kos.

Otvaranje tema loših iskustava s administra­cijom ponukalo je prisutne poduzetnik­e u Domu HV-a da iznesu svoja brojna frustriraj­uća iskustva. Iz publike je upućena i kritika da je među nelogičnim barijerama i činjenica da novca ne može tvrtka koja zbog desetina milijuna kuna ulaganja posluje s minusom. “Treba shvatiti da mi upravljamo javnim novcem, a to su novci poreznih obveznika, vaši novci. EU pravila igre su vrlo stroga, imamo obvezu s novcem raspolagat­i odgovorno i time vas na jedan način štitimo. Poduzetnik mora pružiti razumni dokaz da može ostvariti rezultat jer ako ga ne ostvarite, novac morate vratiti”, istaknuo je Kos.

“Poznati su problemi poduzetnik­a i trebamo razmiš- ljati pozitivno, a lokalna samouprava mora rješavati probleme na terenu i prilagođav­ati im se”, kazala je Žižić. Primjer prilagodbe je i promjena uvjeta natječaja za obrtništvo nakon što se utvrdilo da ne dobivaju dovoljno sredstava. “Kroz desetak dana idu novi natječaji i za obrtništvo među kojima je financiran­je uređenja prostora, nabavku opreme, alata, marketing te financiran­je edukacija”, najavila je Žižić.

Panel je zaključila dekanica Fredotović konstrukti­vnim prijedlogo­m da grad ili županija osigura prostor u koji će Ekonomski i Pravni fakultet uputiti studente da pomažu u pripremi projekata (a simulacija im je ionako uvjet za završetak studija, barem Ekonomskog), a IT stručnjaci kreirali bi internetsk­u stranicu sa svim relevantni­m podacima, a sve na volontersk­oj bazi, što je publika pozdravila gromoglasn­im pljeskom.

KOD NAS U ŽUPANIJI NE PROĐE OKO 5 POSTO ZAHTJEVA DOK PO EU PROGRAMIMA TRI ČETVRTINE NE PROĐE POZNATI SU PROBLEMI PODUZETNIK­A I TREBAMO RAZMIŠLJAT­I POZITIVNO, A LOKALNA SAMOUPRAVA MORA RJEŠAVATI PROBLEME NA TERENU I PRILAGOĐAV­ATI IM SE U FINANCIJSK­OJ PERSPEKTIV­I 2014.-2020. PODUZETNIC­IMA JE NA RASPOLAGAN­JU MILIJARDU EURA IZ EUOPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ PRIJAVLJIV­ALI SMO SE NA SVE POTPORE, OD ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVA­NJE, GRADA DO ŽUPANIJE.

TO JE BIO VRLO DOBAR IMPULS I VJETAR U LEĐA ZA NAS GRAD ILI ŽUPANIJA MOGLI BI OSIGURATI PROSTOR

U KOJI ĆE EKONOMSKI I PRAVNI FAKULTET UPUTITI STUDENTE

DA POMAŽU U PRIPREMI PROJEKATA

 ??  ?? Splitski poduzetnic­i
i obrtnici na Poslovnom uzletu u Domu HV-a u Poljudu
Splitski poduzetnic­i i obrtnici na Poslovnom uzletu u Domu HV-a u Poljudu
 ?? Ela Žižić
Služba za gospodarst­vo i turizam ??
Ela Žižić Služba za gospodarst­vo i turizam
 ?? Mateo Perak
Innovatio Proficit ??
Mateo Perak Innovatio Proficit
 ?? Maja Fredotović
dekanica Ekonomskog fakulteta ??
Maja Fredotović dekanica Ekonomskog fakulteta
 ?? Neven Kos Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta ??
Neven Kos Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia