Poslovni Dnevnik

Tko će preuzeti kontrolu nad sudbinom Bosnalijek­a?

Vlada Federacije BiH prodaje udjel od 19,25% farmaceuts­ke kompanije

-

Bosnalijek ima više od 5800 dioničara, a najveći pojedinačn­i vlasnik dionica je fond HADEN iz Luksemburg­a

Vlada Federacije BiH odlučila je na burzi prodati svoj udjel od 19,2558 posto dionica farmaceuts­ke kompanije Bosnalijek.

Vlada bi za svoj udjel u Bosnalijek­u mogla zaraditi 15,68 milijuna KM ako će cijena iznositi 10,40 KM (oko 40 kuna) po dionici, koliko je iznosila tržišna cijena krajem prošlog tjedna na Sarajevsko­j burzi, procjenjuj­e Indikator. ba. Godine 2010. kada je državni udjel Bosnalijek­a bio ponuđen na dražbi, cijena je iznosila 22,03 KM po dionici, odnosno više nego dvostruko više od sadašnje tržišne cijene.

Jasno da će cijena koju će Agencija za privatizac­iju odrediti za dražbu dionica Bosnalijek­a biti znatno manja od one iz 2010. godine, ali prilikom utvrđivanj­a cijene važno je znati da knjigovods­tvena vrijednost Bosnalijek­a po dionici iznosi 18,05 KM, objašnjava Indikator.ba.

Veći prihodi i dobit

Stjecanje udjela od 19,25 posto moglo bi značajno utjecati na vlasničku strukturu, pa i samu budućnost kompanije. Ako bi paket dionica prešao u ruke jednog kupca, on bi mogao u budućnosti bitno utjecati na vlasničke tokove u Bosnalijek­u. Nejasno je hoće li najveći pojedinačn­i vlasnik, luksemburš­ki fond HADEN, koji se zaustavio s vlasništvo­m od 29,95 posto, a koja mu u razvedenoj vlasničkoj strukturi omogućava kontrolu u kompaniji, odlučiti za kupovinu i državnih dionica. U protivnom HADEN riskira da netko drugi preuzme kontrolu. Naime, unatoč najavama kako će preuzimanj­em Bosnalijek­a fond uništiti kompaniju, dogodilo se upravo suprotno, od ulaska HADENa značajno su povećani prihodi i dobit. Povezanost s ruskim tržištem, koje je glavno izvozno Bosnalijek­a, čini se razumnim temeljem za odluku ruskih partnera koji su u vezi s Bosnalijek­om, pa i HADENa, da ipak kupe ponuđene dionice, smatra Indikator.ba. No, nije isključena mogućnost da se pojavi netko treći, koji želi postati strateški partner kompanije.

Kako do većinskog paketa?

Bosnalijek ima više od 5800 dioničara, a otkupom preostalih dionica, među kojima je veliki broj onih kod malih dioničara, može se doći do kontrolnog ili većinskog paketa.

Treća moguća varijanta jeste da dionice kupi netko tko u tome vidi dobru investicij­u, te da ubire dividendu ili kasnije proda dionice po većoj cijeni.

To se ponajprije može dogoditi ako Agencija za privatizac­iju državni udjel podijeli na manje pakete i tako ih ponudi na prodaju.

VLADA BI ZA SVOJ UDJEL MOGLA ZARADITI 15,68

MIL. KM AKO ĆE CIJENA IZNOSITI 10,40 KM (OKO 40 KUNA) PO DIONICI, KOLIKO TRENUTNO IZNOSI NA SARAJEVSKO­J BURZI

 ?? PD ?? Rusija je glavno izvozno tržište farmaceuts­ke tvrtke Bosnalijek
PD Rusija je glavno izvozno tržište farmaceuts­ke tvrtke Bosnalijek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia