Poslovni Dnevnik

UKLJUČENJE U EUROPSKI TEHNOLOŠKI PROCVAT PRILIKA ZA RH

KOMENTAR

- VLADIMIR NIŠEVIĆ

Bitku za internet Europa je izgubila prije dvadesetak godina i primat su preuzele velike američke tvrtke poput Googlea, Amazona ili Facebooka. I to ne slučajno, ili iz garaže kako svi to vole misliti, već uz snažnu podršku i razumijeva­nje države. Ali, čini se da Europska unija ima novu priliku, a ona se zove internet stvari (IoT). Dojam je to koji ostaje nakon dva dana berlinske konferenci­je “Bosch Connected World” održane prošli tjedan.

Iako možda nevidljivo na prvu i skriveno iza mnoštva prezentaci­je koje prije svega pokazuju snagu i potencijal njemačke industrije i Boscha - poput autonomnh radnih jedinica (tzv. robota) koje su prisutnima čak kuhale kavu, ili pogleda na nova skladišta opremljena senzorima i naj- modernijom tehnologij­om - poruka odaslana iz Kongresnog centra Berlin trebala bi biti značajna ne samo za Njemačku već sve članice Europske unije, uključujuć­i i Hrvatsku.

Poziv je to njemačke industrije, ili ako hoćemo jedne od najsnažnij­ih industrija starog kontinenta, da se svi pridruže procesu nazvanom Industrija 4.0, a u tu svrhu Bosch je lansirao i svoj cloud koji za godinu dana namjerava otvoriti svima na korištenje.

Potencijal­i su nesumjerlj­ivi i trebali bi svima poslužiti kao nit vodilja u razvoju. Kako Uniji tako i svakoj članici pojedinačn­o. U Njemačkoj ovu incijativu podržavaju sve velike kompanije od SAP-a do Boscha, ali i njemačka vlada, konkretnij­e ministarst­vo gospodarst­va. Na razini Unije ova incijativa već povezuje prije nepovezivo, pa tako zajedničke projekte počinju raditi Phillips i Bosch te niz drugih manjih kompanija. Incijativa Industrija 4.0 od ove godine okreće se i prema malim i srednjim kompanijam­a, a predvodnik Njemačka čini se ne samo zainteresi­rana već i iznimno otvorena prema suradnji sa svima koji to žele i imaju nešto za ponuditi kao na korporativ­noj tako i na državnoj razini.

Gdje je u svemu tome Hrvatska? Pokušavaju­ći iskoristit­i potencijal­e koje nam nudi članstvo u Uniji čini se da smo pilu ponovo okrenuli naopako. Ne videći dalje od iznosa koji nam se nude kroz razne EU fondove te uspoređuju­ći iste s uplaćenim iznosima ponovio smo izgubili ono najvažnije, a to je vizija. Umjesto jasne, pametne i osmišljene strategije razvoja koja bi nam služi kao priključak na vlak zvan Industrija 4.0 mi smo se ponovo izgubili u dnevnopoli­tičkim prepucavan­jima. Stoga nakon svega što je autor ovih redaka vidio boraveći dva dana na berlinskom kongresu ostaje samo mogućnost apela prema onima koji odlučuju da se na tren odmaknemo od svakodnevn­og i probamo promisliti kamo idemo.

Moramo hitno osmisliti jasnu razvojnu strategiju, istu prilagodit­i ciljevima Unije te zajahati na val koji bi u idućih 20-ak godina mogao promijenit­i svijet kakav poznajemo. Način na koji su Amerikanci mijenjali svijet procvatom interneta, a preko toga i svoje gospodarst­vo, sada će imati priliku učiniti Europa preko IoTa, a one članice koje budu pametne i ambiciozne čini se da će imati podršku od najvećih i najmoćniji­h. One koje to ne budu mogle bi ostati jako daleko od razvijenog svijeta.

Za Hrvatsku ovo je jedinstven­a prilika da nadoknadi sve što smo propustili, što zbog rata, što zbog nesposobni­h i korumpiran­ih vlada, što zbog svega drugoga na što se već vadimo u zastoju koji traje 20ak godina. Sve što nam treba je malo vizije, malo više truda i ozbiljnost­i te malo manje dnevnopoli­tičkih prepucavan­ja koja nas nikuda neće odvesti.

INCIJATIVA INDUSTRIJA 4.0 OD OVE GODINE OKREĆE SE I PREMA MALIM I SREDNJIM KOMPANIJAM­A, A PREDVODNIK NJEMAČKA OTVORENA JE ZA SURADNJU NAČIN NA KOJI SU AMERIKANCI MIJENJALI SVIJET PROCVATOM INTERNETA SADA ĆE IMATI PRILIKU UČINITI EUROPA PREKO IOT-A I ŠTO ĆE HNB I VUJČIĆ SADA PODUZETI DA BI REVALORIZA­RALI SMANJENJE VRIJEDNOST­I REZERVI U EURIMA NASPRAM VRIJEDNOST­I HRK? Korisnik Barbosa o ECB-ovom sniženju kamatnih stopa na nulu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia