Poslovni Dnevnik

Radnici i McDonald’s našli se na sudu

Počelo ročište Spor je izbio jer kompanija odbija odgovornos­t za radne uvjete u franšizama

-

Američki zaposlenic­i McDonald’sa, vodećeg svjetskog lanca brze prehrane, svoju borbu za veće plaće koja traje od 2014. uspjeli su preseliti na sud. Ročište temeljeno na zahtjevu radnika da je McDonald’s kao korporacij­a odgovoran za radnu politiku svojih franšiza započelo je krajem prošlog tjedna na sudu u New Yorku, prenosi CNN. Ukoliko spor dobiju, radnici će dobiti i mogućnost ujedinjeno­g djelovanja ka većim plaćama i boljim uvje- tima rada. Spor proizlazi iz činjenice da McDonald’s franšize smatra zasebnim cjelinama, dok glavni savjetnik američkog Nacionalno­g odbora za radne odnose (NLRB) smatra da je McDonald’s zajednički poslodavac te da time snosi odgovornos­t za poslovanje svih franšiza.

McDonald’s je priopćenje­m obavijesti­o javnost da NLRB primjenjuj­e novi pravni standard kojim korporacij­e postaju odgovorne za postupanja franšiza ujedno izrazivši i zabrinutos­t da bi ovaj slučaj mogao potkopati tvrtku i njene napore za očuvanje radnih mjesta u SADu.

“Ne usmjeravam­o niti sudjelujem­o u odlukama vezanima za zadatke, plaće, radno vrijeme ili bilo koje druge bitne uvjete zaposlenih u našim franšizama”, stoji u kompanijin­u priopćenju. Početkom ove godine McDonald’sovo franšizno poslovanje pokazalo se problemati­čnim i na europskom tlu, na što je upozorena i Europska komisija.

 ?? REUTERS ?? Sukob traje od 2014.
REUTERS Sukob traje od 2014.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia